Το Σχολείο πάει θέατρο

Τη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου το σχολείο μας επισκέφθηκε τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας για να παρακολουθήσει την παράσταση «Σχολείο για Κλόουν» του Φ.Κ.Βέχτερ σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου και παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας και Καβάλας.
Η επίσκεψη αυτή λειτούργησε σαν αφορμή για να δουν τα παιδιά στην πράξη, κι όχι μόνο στη θεωρία, τα βασικά μέρη ενός θεατρικού χώρου αλλά και να εκπαιδευτούν στη σωστή θέαση θεατρικών παραστάσεων. Πριν την έναρξη, λοιπόν, της παράστασης προηγήθηκε μια ομιλία για να βοηθήσει τα παιδιά ώστε να επικεντρωθεί η προσοχή τους στις δύο παραπάνω θεματικές οι οποίες είναι μέρη της διδακτέας ύλης του μαθήματος της θεατρικής αγωγής.

{AG rootFolder=”/images/” thumbWidth=”200″ thumbHeight=”120″ newImageTag=”0″ newImageTag_days=”7″ paginUse=”1″ paginImagesPerGallery=”20″ albumUse=”1″ backgroundColor=”#ffffff” foregroundColor=”#808080″ highliteColor=”#fea804″ frame_width=”500″ frame_height=”300″ showSignature=”1″ plainTextCaptions=”1″ ignoreError=”1″ ignoreAllError=”0″ thumbAutoSize=”none” template=”carousel_big” popupEngine=”slimbox” arrange=”priority”}2014/theatro{/AG}

Το θεατρικό έργο διαπραγματεύεται την ιστορία τεσσάρων μαθητών  και του δασκάλου τους σε ένα σχολείο για κλόουν. Ο δάσκαλος παρουσιάζει στοιχεία έντονης αυστηρότητας και οι μαθητές έντονης απειθαρχίας. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα και στον δάσκαλο που δυσκολεύεται να κάνει μάθημα αλλά και στους μαθητές, η συμπεριφορά των οποίων τους οδηγεί σε σκληρές τιμωρίες. Οι μαθητές, όμως, δίνουν ένα «μάθημα» στον δάσκαλό τους και τον αναγκάζουν να αλλάξει την αυστηρή του παιδαγωγική τακτική.

Όλα τα παραπάνω δίνονται με μια μεγάλη χιουμοριστική διάθεση μέσα από σωματικά αλλά και λεκτικά gags τα οποία σε συνδυασμό με την διαδραστικότητα που υπήρξε μεταξύ  ηθοποιών και  μικρών θεατών είχαν σαν αποτέλεσμα να το ευχαριστηθούν και οι δυο πλευρές. Τα παιδιά άφησαν το χώρο του θεάτρου ενθουσιασμένα  και με πολύ όρεξη να συζητήσουν για ό, τι είδαν, κάτι το όποιο δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από τους δασκάλους. Η παράσταση συζητήθηκε μέσα στην τάξη την ώρα της Θεατρικής Αγωγής  και στη συνέχεια τα παιδιά ετοίμασαν μια ζωγραφιά και έγραψαν μερικά λογάκια αποτυπώνοντας έτσι τις εντυπώσεις τους. Τα παραπάνω θα σταλούν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ μόλις ολοκληρωθεί η δουλειά από όλα τα τμήματα.

{AG}2014/theatropaint{/AG}