Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, Μήνυμα του Υπουργού ΥΠ.Π.Ε.Θ

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Νίκου Φίλη,

για την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε ως πανελλήνια ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού με στόχο την πρόληψη του φαινομένου, την ευαισθητοποίηση των μαθητών και την υιοθέτηση ενός κώδικα μη βίαιης επικοινωνίας και επίλυσης των προβλημάτων στις διαπροσωπικές, ενδοσχολικές και κοινωνικές σχέσεις. Ένα ασφαλές και δημοκρατικό σχολείο αποτελεί δείκτη πολιτισμού, προόδου και αλληλεγγύης. Τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να ζουν σε ειρηνικό και ασφαλές περιβάλλον, να μην αισθάνονται κάθε είδους  απειλή.

Στα πλαίσια αυτής της πρόκλησης-πρόσκλησης το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων εκπονεί εκπαιδευτικά προγράμματα, βιωματικές δράσεις που στοχεύουν τόσο στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, στην αλληλοκατανόηση, στην αποδοχή του άλλου, του διαφορετικού, στην εξάλειψη των προκαταλήψεων , της ρητορικής του μίσους, της ξενοφοβίας, του ρατσισμού όσο και στην αντιμετώπιση των φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού μέσα από την ανάληψη θετικών συλλογικών δράσεων από τη σχολική κοινότητα

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων λαμβάνοντας υπόψη τόσο τις αιτίες όσο και τις συνέπειες της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και στη μαθησιακή του πορεία, καθώς επίσης και την αναγκαιότητα της έγκαιρης πρόληψης του φαινομένου, έχει υιοθετήσει μια κεντρική-εθνική πολιτική ενημέρωσης, κατάρτισης και παρέμβασης με ομάδες-στόχους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τη κοινωνία. Έως σήμερα, περίπου 12.000 εκπαιδευτικοί σε όλη την επικράτεια επιμορφώθηκαν στη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, εκπονήθηκε ένα πλήρες, επιστημονικά έγκυρο και επικαιροποιημένο υλικό για εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, το οποίο είναι προσβάσιμο από κάθε ενδιαφερόμενο, και υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης στα σχολεία της χώρας μας.

Σήμερα, η ελληνική κοινωνία και τα σχολεία μας καλούνται να ανταποκριθούν στις σύγχρονες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές προκλήσεις. Οι μαθητές μας και η εκπαιδευτική κοινότητα στο σύνολό της καλείται να πραγματώσει τις ανθρωπιστικές αξίες, να προστατεύσει τα  δικαιώματα των παιδιών και να καλλιεργήσει το δημοκρατικό φρόνημα . Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, το Υπουργείο Παιδείας παρεμβαίνει για την πρόληψη κάθε μορφής Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού, μέσα από την τεκμηριωμένη γνώση, την επιστημονική καθοδήγηση και την επέκταση των δράσεων επιμόρφωσης και ευαισθητοποίησης.

Στόχος μας είναι η κινητοποίηση, η συνεργασία και η εμπλοκή όλων των θεσμικών φορέων και των πολιτών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου για ένα ασφαλές, ειρηνικό και δημοκρατικό σχολείο.

                                                                             Ο Υπουργός Παιδείας,

                                                                                Έρευνας και Θρησκευμάτων

                                         Νίκος Φίλης

Eνημέρωση για Eξετάσεις Eλληνομάθειας

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΔΕΛΤΊΟ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ

του άρθρου 14 παρ. 10 του Ν.1566/85 (ΦΕΚ 167 τ. Α΄)

για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης

 

  1. Οι εξετάσεις για την πιστοποίηση της πλήρους και άνετης χρήσης της ελληνικής γλώσσας για τους πτυχιούχους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του εξωτερικού διενεργούνται δύο (2) φορές το χρόνο κατά τους μήνες Μάρτιο και Σεπτέμβριο (η ακριβής ημερομηνία ορίζεται από την ίδια την επιτροπή)
  2. Η παραπάνω βεβαίωση θεωρείται απαραίτητη για όσους κατέχουν πτυχίο της αλλοδαπής και στερούνται απολυτηρίου Ελληνικού Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου προκειμένου να διοριστούν στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση.


3. Η ύλη στην οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι είναι:

i) Αρχαία Ελληνική Ιστορία, Βυζαντινή Ιστορία και Νεότερη Ελληνική Ιστορία (προτείνονται τα σχολικά εγχειρίδια της Ιστορίας Α΄ Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου)

ii) Γλώσσα- Έκφραση Έκθεση (προτείνεται το σχολικό εγχειρίδιο της έκθεσης της Α΄ Λυκείου)

  1. Για να συμμετάσχει κάποιος στις εξετάσεις πρέπει να υποβάλει αίτηση προς το Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συγκεκριμένα προς τη Διεύθυνση Διοίκησης Προσωπικού Β/μιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Α΄ (Α. Παπανδρέου 37, 15180 Μαρούσι), στην οποία πρέπει να αναγράφονται ευκρινώς το ονοματεπώνυμο του υποψηφίου, το πατρώνυμό του, η ειδικότητά του, η διεύθυνση κατοικίας του, ο ταχυδρομικός κώδικας της περιοχής που διαμένει, ο αριθμός τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο υποψήφιος μπορεί να υποβάλει αίτηση α) για τις εξετάσεις του Μαρτίου μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και β) για τις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου μέχρι τις 31 Ιουλίου.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται από:

α) σύντομο βιογραφικό σημείωμα του υποψηφίου,

β) φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της αστυνομικής του ταυτότητας και

γ) παράβολο 50? από δημόσιο ταμείο.

Στην περίπτωση αλλοδαπού υποψηφίου θα πρέπει να επισυνάπτεται φωτοαντίγραφο του διαβατηρίου με ισχυρή θεώρηση εισόδου ή της άδειας διαμονής ή εργασίας ή φωτοαντίγραφο βεβαίωσης ότι έχει καταθέσει εμπρόθεσμα τα δικαιολογητικά του για την έκδοση άδειας διαμονής ή εργασίας.

  1. Η αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων αποστέλλει γραπτώς έγγραφο με το οποίο ενημερώνει όσους έχουν υποβάλει αίτηση για την ημερομηνία και τον τόπο διεξαγωγής των εξετάσεων (σε κάθε μάθημα η εξέταση είναι γραπτή και προφορική).
  2. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Διεύθυνση Διοίκησης Προσωπικού Β/μιας Εκπαίδευσης, Τμήμα Α΄ (τηλέφωνα: 210-3442395 και 210-344 3417).