Πραγματοποίηση Εκδήλωσης

IMG 1Την Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 στις 6μμ, στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, ο Σύλλογος Διδασκόντων του 8ου   12/θ Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων πρ
αγματοποίησε εκδήλωση με θέμα:

1.«Η αυλή του σχολείου με φοβίζει: κρούσματα επιθετικότητας και σχολικός εκφοβισμός στην ζωή των παιδιών». με ομιλήτρια την κ. Αναγνώστου Ειρήνη, Σχολική Ψυχολόγο και Αναπληρώτρια Προϊστάμενη ΚΕ.Δ.Δ.Υ Ημαθίας.

  1. «Διαδικτυακός Εκφοβισμός ? προστασία στο διαδίκτυο», με ομιλητή τον κ. Τολιόπουλο Αντώνιο, Καθηγητή Πληροφορικής (ΠΕ19).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο δράσεων για την 6η Μαρτίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, με σκοπό την κινητοποίηση των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων σε μια  προσπάθεια αποτροπής φαινομένων βίας στα σχολεία.

Η κ. Αναγνώστου αρχικά στην εισήγηση της, αναφέρθηκε στη διαδικασία και το αποτέλεσμα της ένταξης και ενσωμάτωσης του ατόμου σε ένα κοινωνικό σύνολο, τη θέση του μέσα στο σύνολο και την κοινωνική του ταυτότητα. Μίλησε για τα συναισθήματα της παιδικής ηλικίας, τις συνέπειες αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσονται με τους φίλους, τους συμμαθητές και τα αδέλφια τους καθώς και τις αρχές που τις διέπουν. Προχώρησε στη διάκριση ανάμεσα σε φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού  και  επιθετικότητας και αναφέρθηκε σε πρακτικές αντιμετώπισης τόσο από τη σχολική κοινότητα αλλά και από την οικογένεια. Τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας γονέων και εκπαιδευτικών.

Στην συνέχεια, ο κ Τολιόπουλος Αντώνης, αναφέρθηκε στονIMG 2 Ηλεκτρονικό Σχολικό Εκφοβισμό. Στην παρουσίαση του ανέφερε τι είναι ο Ηλεκτρονικός Σχολικός Εκφοβισμός, τι περιλαμβάνει, πως εκδηλώνεται, ποια είναι τα χαρακτηριστικά των ατόμων που δρουν έτσι και ποιες είναι οι συνέπειες για όσους εμπλέκονται. Αναφέ

ρθηκε στους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου όταν εμφανίζεται (εντοπισμός και αντιμετώπιση) και έδωσε έμφαση στην πρόληψη. Τόνισε ιδιαίτερα την αξία της ενημέρωσης εκπαιδευτικών και γονέων σχετικά με το θέμα.

Στη τέλος των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση, όπου λύθηκαν οι απορίες και οι προβληματισμοί των παρευρισκομένων και δόθηκαν παράλληλα συμβουλές και πρακτικές τεχνικές.

Χελιδονίσματα

12CAM00491Την Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016,  οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας συνοδεία των εκπαιδευτικών τους,  κρατώντας το ομοίωμα της χελιδόνας και φορώντας λουλουδένια στεφάνια, τριγύρισαν την περιοχή του προμηθέα, αναγγέλλοντας στους κάτοικους της περιοχής, τον ερχομό της Άνοιξης. Ξεκίνησαν τραγουδώντας την «Χελιδόνα» από το χώρο του σχολείου, στην συνέχεια πήγαν στο νηπιαγωγείο, το 2ο Γυμνάσιο και την ευρύτερη περιοχή. Παντού τους υποδέχθηκαν με με χαρά και του τους πρόσφεραν συμβολικά κεράσματα.

Λίγα Λόγια έθιμο

Τα χελιδονίσματα είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, που διατηρείται ζωντανό μέχρι σήμερα από τους μικρούς μαθητές των σχολείων. Οι Λαογράφοι τα συνδέουν με τα Αρχαία χελιδονίσματα. Το τραγούδι, μάλιστα, ξεκινάει με τον ίδιο στίχο: «Ήρθε ήρθε χελιδόνα ή Χελιδόνα έρχεται»

Το έθιμο πέρασε στους Βυζαντινούς χρόνους, διασώθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπως περιγράφει Το πρωί της 1ης Μαρτίου ή της 21ης Μαρτίου μία και είναι η επίσημη πρώτη της Άνοιξης

Την ημέρα αυτή τα παιδιά (αγόρια και κορίτσια),κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα της χελιδόνας πλημμυρίζουν τους δρόμους τραγουδώντας τη χελιδόνα «

Ήδη από την αρχαιότητα τα παιδιά γιόρταζαν το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών ?ε τα «χελιδονίσ?ατα». Κρατώντας το ομοίωμα ενός χελιδονιού, τριγυρνούσαν στην πόλη και τραγουδώντας τη «χελιδόνα», ζητούσαν φιλέματα. Το έθιμο της «χελιδόνας» συνεχίζεται σε πολλές περιοχές τη Ελλάδας.