Ενημέρωση πολιτών για τη διενέργεια προγράμματος δια του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας την άνοιξη του 2017

Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη διενέργεια του προγράμματος δια του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας, την άνοιξη του 2017:

   «Με την υπ? αριθ. 922/30148/16.03.2017 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ:7ΣΛΣ4653ΠΓ-ΥΧΤ) ορίσθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.), στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις για τη ρίψη εμβολιακών δολωμάτων κατά της Λύσσας για τις κόκκινες αλεπούδες την άνοιξη του 2017, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι επτά (7) Π.Ε. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) και καθορίσθηκαν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του Προγράμματος Ενεργητικής Επιτήρησης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός επεκτείνεται κατά περίπτωση σε απόσταση – ακτίνας πενήντα (50) χιλιομέτρων γύρω από το σημείο εντοπισμού των νέων θετικών κρουσμάτων, εφόσον οι περιοχές αυτές δεν περιλαμβάνονται ήδη στην καθορισμένη, με την προαναφερθείσα απόφαση, περιοχή εμβολιασμού. Εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες κ.ά.. Υπολογίζεται η διασπορά 25 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας (τουλάχιστον>20 δολώματα/km2). Η εποπτεία του προγράμματος θα διενεργείται σε καθημερινή βάση από υπαλλήλους του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και  Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., με τη συνδρομή των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών των περιοχών όπου διενεργείται ο εμβολιασμός ή εδρεύουν οι αερολέσχες εκκίνησης των αεροσκαφών.

   Σύμφωνα με το  υπ? αριθ. 923/30200/16.03.2017 έγγραφο του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων του ΥΠ.Α.Α.Τ., οι ρίψεις εμβολίων ? δολωμάτων των αλεπούδων κατά της λύσσας θα ξεκινήσουν την 1η Απριλίου με πτήσεις αεροπλάνων από την αερολέσχη Αγρινίου και σε διάστημα 3-5 ημερών θα καλυφθούν περιοχές άλλων Περιφερειών (Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας).Η έναρξη των ρίψεων που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί περίπου στις 5-6 Απριλίου από το αεροδρόμιο Τερψιθέας Λάρισας και σε διάστημα 6-8 ημερών θα καλυφθούν περιοχές των Περιφερειών Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας και σχεδόν όλη η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Στη συνέχεια, περίπου στις 11-12 Απριλίου αναμένεται να μετακινηθούν αεροπλάνα στην αερολέσχη Παναγίτσας Εδέσσης και με πτήσεις 3-5 ημερών να καλύψουν κατά προτεραιότητα περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εφόσον το επιτρέπουν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ρίψεις θα πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε περιοχές όπου επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. 

   Το πρόγραμμα ρίψεων εμβολίων ? δολωμάτων των αλεπούδων κατά της λύσσας θα συνεχισθεί την 1η Μαΐου από την ίδια αερολέσχη με πτήσεις 4-6 ημερών για να καλυφθούν όλες οι περιοχές, στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ρίψεις τον Απρίλιο. 

   Τέλος, από την αερολέσχη της Ξάνθης αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις στις 6 Μαΐου και με πτήσεις διάρκειας 6-8 ημερών να ολοκληρωθεί το εμβολιακό πρόγραμμα σε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

   Το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνονται αλλαγές. Το Τμήμα Υγείας Ζώων & Κ.Α.Φ.Ε. της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Κ.Μ. θα πληροφορείται ηλεκτρονικά για τις πτήσεις στην Π.Κ.Μ. και θα ενημερώνει άμεσα τους Δήμους και άλλους φορείς (Γενική Δ/νση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Κ.Μ., ΚΕΕΛΠΝΟ, Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο Βορείου Ελλάδος, Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας ? Θράκης,, Εγνατία Οδός Α.Ε., κ.ά.), ώστε, μέσω αυτών, να ενημερώνονται σχετικά πολίτες, υπάλληλοι και μαθητές.

   Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου υπενθυμίζουμε τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:
– Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα και ειδικά με γυμνά χέρια.
– Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή χρησιμοποιώντας μια πλαστική σακούλα.

– Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι? αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το έπραξε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με γυμνά χέρια με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), για τουλάχιστον μία ημέρα.

– Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.

   Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Πληροφορίες για τη νόσο (τηλεοπτικό spot ? video, ενημερωτικό φυλλάδιο, νομοθεσία, κ.τ.λ.) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr: Πολίτης ? Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο ? Λύσσα), η οποία είναι διαθέσιμη και μέσα από την ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ. (www.pkm.gov.gr: Ενδιαφέρουν τον πολίτη ? Ενημέρωση για τη Λύσσα).

Το προαναφερόμενο video είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

Λειτουργία Προγράμματος Έγκαιρης Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Παρέμβασης για Βρέφη και Νήπια με Προβλήματα Ακοής στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών»

Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (Ε.Ι.Κ.) έχει δημιουργήσει και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, ειδική υπηρεσία Έγκαιρης Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Παρέμβασης για γονείς και παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας (0 ? 6 ετών) που έχουν προβλήματα ακοής.

Το Ε.Ι.Κ. είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας που εξειδικεύεται σε προβλήματα ακοής, παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών σε βρέφη/ νήπια με προβλήματα ακοής και τις οικογένειές τους, σε ειδικούς που εργάζονται με κωφά και βαρήκοα παιδιά καθώς και σε κωφούς/ βαρήκοους ενήλικες (π.χ. ανίχνευση και αξιολόγηση της βαρηκοΐας, έγκαιρη εκπαιδευτική παρέμβαση σε βρέφη και νήπια, συμβουλευτική των οικογενειών τους, επιμορφώσεις, προσβασιμότητα στην επικοινωνία, εκπαίδευση, κατάρτιση και στήριξη κωφών /βαρήκοων ενηλίκων, κ.α. ).

Ειδικότερα, το πρόγραμμα Έγκαιρης Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Παρέμβασης περιλαμβάνει την πρώιμη ανίχνευση και αξιολόγηση της βαρηκοΐας σε βρέφη/νήπια,  την αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των αναγκών τους, την αξιοποίηση της υπολειμματικής τους ακοής με τη σωστή εφαρμογή και χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας ή των κοχλιακών εμφυτευμάτων τους και γενικότερα την εξατομικευμένη εκπαιδευτική παρέμβαση στα παιδιά και τη συμβουλευτική στήριξη των γονέων και των οικογενειών τους. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικοί εκπαιδευτικοί έγκαιρης παρέμβασης κωφών και βαρήκοων νηπίων, λογοθεραπευτές και γιατροί υπό την εποπτεία της Διοικήτριας του ΕΙΚ, Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Βενέττας Λαμπροπούλου, ειδικής στον τομέα της εκπαίδευσης και αποκατάστασης κωφών και βαρήκοων παιδιών. Η φιλοσοφία του προγράμματος είναι οικογενειοκεντρική, σύμφωνα με την οποία οι γονείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα εκπαίδευσης του παιδιού.

Με βάση ερευνητικά δεδομένα όσο πιο νωρίς αρχίσει η έγκαιρη παρέμβαση στη βρεφική ηλικία, τόσο πιο γρήγορα το κωφό και βαρήκοο παιδί θα αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες απαραίτητες για τη γλωσσική, γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική του ανάπτυξη. Είναι, επομένως, σημαντικό τα κωφά και βαρήκοα βρέφη να ενταχθούν, αμέσως μετά τη διάγνωση της βαρηκοΐας, σε ένα καλό και εξειδικευμένο στον τομέα της κώφωσης/βαρηκοΐας πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης.

Το κέντρο Έγκαιρης Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Παρέμβασης του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών συνεργάζεται με παρόμοια κέντρα του εξωτερικού (Η.Π.Α και Ευρώπη) καθώς και με μαιευτικές κλινικές και ακουολογικά κέντρα στην Ελλάδα· είναι το μοναδικό στην Ελλάδα εξειδικευμένο κέντρο έγκαιρης παρέμβασης με σύγχρονες και βασισμένες σε ερευνητικά δεδομένα υπηρεσίες για κωφά και βαρήκοα παιδιά βρεφικής και νηπιακής ηλικίας.

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και οι γονείς που ενδιαφέρονται μπορούν, κατόπιν ραντεβού, να επισκεφτούν το κέντρο με τα βαρήκοα/κωφά παιδιά τους για περαιτέρω πληροφορίες, αξιολόγηση και πιθανή ένταξη στο πρόγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι για ραντεβού μπορούν να απευθύνονται στο:

Εθνικό Ίδρυμα Κωφών

Ζαχάρωφ 1, Αθήνα, T.K. 11521

τηλ. επικοινωνίας  210 6438293,  (9.00-14.00)

ηλεκτρονική διεύθυνση: eparemvasi@idrimakofon.gr

Εθνικό Ίδρυμα Κωφών, Παράρτημα Θεσσαλονίκης

Κομνηνών 86, Πανόραμα, Τ.Κ. 55236

τηλ. επικοινωνίας 2310 343079 (9.00-14.00)

ηλεκτρονική διεύθυνση: eparemvasi.thess@idrimakofon.gr

ιστοσελίδα: www.idrimakofon.gr

Facebook: www.facebook.com/eparemvasi