Μέσα από τη Βυζαντινή Υμνογραφία

DSC03261Την Παρασκευή 22/4/2016, στο πλαίσιο Προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο: «Η τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής – Άγιοι Υμνογράφοι και Υμνωδοί της Εκκλησίας μας», στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε2 με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Σωτήρη Ζερδαλή, επισκεφθήκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βέροιας και τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Βέροιας.

Στην πρώτη εκκλησία, εντρυφήσανε στην βυζαντινή υμνογραφία μέσα από τα εκκλησιαστικά βιβλία. Συγκεκριμένα, προσέγγισαν νοηματικά δύο ύμνους της Αγίας Κασσιανής, το Δοξαστικό των Αποστίχων που ψάλλεται την Μ. Τρίτη το βράδυ « Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή?» και την Α΄και Ε΄ωδή του Κανόνα του Μ. Σαββάτου «Κύματι θαλάσσης». Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν ο καθένας χωριστά τα βασικά μέρη του ναού.

Στη δεύτερη εκκλησία, ο προϊστάμενος του ναού π. Σωσίπατρος Πιτούλιας μας παρουσίασε κάποιαDSC03297 δείγματα της Εκκλησιαστικής Τέχνης. Έδειξε τα άμφια του ιερέα και ένα δισκοπότηρο και μίλησε για τη χρησιμότητά τους και για το συμβολισμό τους. Έπειτα, αφού τον ευχαριστήσαμε, μας έδωσε μαζί με τις ευχές του για Καλό Πάσχα και μια εικόνα του Αγίου Αντωνίου του εν Βεροία.

 Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και με πολύ ενδιαφέρον άκουγαν τα όσα ειπώθηκαν, ενώ αναμφίβολα επιτεύχθηκαν οι διδακτικοί και οι παιδαγωγικοί στόχοι αυτής της επίσκεψης. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν και οι μαθητές του Ε1 με το δάσκαλό τους κ. Μελά Λαζόπουλο.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον π. Σωσίπατρο Πιτούλια για τα όσα ενδιαφέροντα μάς είπε, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε φέτος στην Ευέλικτη Ζώνη.