Οι άγιοι μας μέσα από τα συναξάρια

DSC03365Την Πέμπτη 26/5/2016, στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο: «Η τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής – Άγιοι Υμνογράφοι και Υμνωδοί της Εκκλησίας μας», στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε2 με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Σωτήρη Ζερδαλή, επισκεφθήκε το σχολείο μας ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου της Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Ορδουλίδης Γεώργιος.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του σχολείου μας προς τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας, με στόχο την ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τους Αγίους Υμνογράφους και Υμνωδούς της Εκκλησίας μας.

Αρχικά, ο προσκεκλημένος μας έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της Ελληνικής Μουσικής από την Αρχαιότητα ως τα χρόνια του Βυζαντίου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ακμή της Βυζαντινής Μουσικής  κατά τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τέλος παρουσίασε συνοπτικά μέσα από τα Συναξάρια της Εκκλησίας μας Αγίους Υμνογράφους και Υμνωδούς. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, στον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα, στον Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό, στον Άγιο Φώτιο τον Μέγα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη και στην Αγία Κασσιανή. Ακολούθησε διάλογος και απαντήθηκαν οι πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των μαθητών.

Η επιτυχία αυτής της επίσκεψης φάνηκε από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές κατά διάρκεια της παρουσίασης του θέματος.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς Σύλλογο Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας και τον Άρχοντα Μαΐστορα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Ορδουλίδη Γεώργιο για αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψή του στο σχολείο μας.