Υλοποίηση προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» στα δημοτικά σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2024-25
Το πρόγραμμα απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών/τριών των επιλεγμένων σχολείων, με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων-κηδεμόνων αυτών, οι οποίοι συμπληρώνουν στην αρχή της σχολικής χρονιάς υπεύθυνη δήλωση συναίνεσης και στην οποία αναφέρονται τυχόν αλλεργίες-δυσανεξίες των τέκνων τους.
Το μενού του προγράμματος αφορά και στις πέντε (5) εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών/τριών, στo πλαίσιο της υγιεινής μεσογειακής διατροφής.
Τα σχολικά γεύματα έχουν παρασκευαστεί για να μοιράζονται στην/στις αίθουσα/ες ακριβώς πριν την έναρξη της σίτισης, ώστε να παραμένουν στις ασφαλείς θερμοκρασίες συντήρησης.
Σε κάθε περίπτωση, ουδεμία ευθύνη προκύπτει για τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του προγράμματος και για το σχολείο από την κατανάλωση των γευμάτων εκτός σχολικού πλαισίου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Το πρόγραμμα διατροφής των Σχολικών Γευμάτων για το σχολικό έτος 2024-25 είναι το εξής:
1η Εβδομάδα
ΔΕΥΤΕΡΑ Λευκό Κρέας (κοτόπουλο ή γαλοπούλα) | ΤΡΙΤΗ Ψάρι | ΤΕΤΑΡΤΗ Όσπρια | ΠΕΜΠΤΗ Κόκκινο Κρέας (μοσχάρι) | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Λαχανικά |
Κοτόπουλο κοκκινιστό με κριθαράκι ή ριζότο ή πατάτες – Φρέσκο φρούτο | Φιλέτο ψαριού (πέρκα ή γλώσσα ή βακαλάος) με ρύζι ή πατάτες – Σαλάτα – Ψωμί ολικής άλεσης | Φασόλια φούρνου ή Φασολάδα – Αυγό Βραστό – Σαλάτα – Ψωμί ολικής άλεσης | Μπιφτέκια μοσχαρίσια με πατάτες φούρνου ή ριζότο – Φρέσκο φρούτο ή Σαλάτα | Αρακάς ή φασολάκια λαδερό με πατάτες –Αυγό Βραστό – Σαλάτα – Ψωμί ολικής άλεσης |
2η Εβδομάδα
ΔΕΥΤΕΡΑ Λευκό Κρέας (κοτόπουλο ή γαλοπούλα) | ΤΡΙΤΗ Ψάρι | ΤΕΤΑΡΤΗ Όσπρια | ΠΕΜΠΤΗ Κόκκινο Κρέας (μοσχάρι) | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Λαχανικά |
– Μπιφτέκια κοτόπουλου ή γαλοπούλας με ριζότο ή πατάτες ή πουρέ – Φρέσκο φρούτο | – Κριθαρότο ή ριζότο σε σάλτσα με φιλέτο ψαριού ή με γαρίδα ή/και με καλαμάρι – Σαλάτα | – Φακές σούπα ή φακόρυζο – Αυγό Βραστό – Σαλάτα – Ψωμί ολικής άλεσης | – Μοσχάρι κοκκινιστό με κριθαράκι ή πουρέ – Φρέσκο φρούτο ή Σαλάτα | – Σπανακόπιτα ή Χορτόπιτα – Αυγό Βραστό – Σαλάτα |
3η Εβδομάδα
ΔΕΥΤΕΡΑ Λευκό Κρέας (κοτόπουλο ή γαλοπούλα) | ΤΡΙΤΗ Ψάρι | ΤΕΤΑΡΤΗ Όσπρια | ΠΕΜΠΤΗ Κόκκινο Κρέας (μοσχάρι) | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Λαχανικά |
Κοτόπουλο ψητό με πατάτες φούρνου ή ρύζι – Φρέσκο φρούτο | – Φιλέτο ψαριού (πέρκα ή γλώσσα ή βακαλάος) με ρύζι ή πατάτες – Σαλάτα – Ψωμί ολικής άλεσης | – Ρεβίθια λεμονάτα – Τυρί φέτα ΠΟΠ – Σαλάτα – Ψωμί ολικής άλεσης | – Μακαρόνια με μοσχαρίσιο κιμά (4-5 κουταλιές της σούπας κιμά) – Φρέσκο φρούτο ή Σαλάτα | – Σπανακόρυζο ή Λαχανόρυζο Αυγό Βραστό – Σαλάτα – Ψωμί ολικής άλεσης |
4η Εβδομάδα
ΔΕΥΤΕΡΑ Λευκό Κρέας (κοτόπουλο ή γαλοπούλα) | ΤΡΙΤΗ Ψάρι | ΤΕΤΑΡΤΗ Όσπρια | ΠΕΜΠΤΗ Κόκκινο Κρέας (μοσχάρι) | ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Λαχανικά |
– Κοτόπουλο λεμονάτο με ριζότο ή πατάτες ή πουρέ – Φρέσκο φρούτο | Κριθαρότο ή ριζότο σε σάλτσα με φιλέτο ψαριού ή με γαρίδα ή/και με καλαμάρι Σαλάτα | – Φασόλια μαυρομάτικα γιαχνί (κοκκινιστά) ή Φακές σούπα ή φακόρυζο – Αυγό βραστό – Σαλάτα – Ψωμί ολικής άλεσης | – Σουτζουκάκια κοκκινιστά με ρύζι ή γιουβαρλάκια λεμονάτα με ρύζι ή κεφτεδάκια φούρνου με ρύζι και σάλτσα – Φρέσκο φρούτο ή Σαλάτα | – Λαχανικά φούρνου (τουρλού) με σάλτσα ντομάτας ή Πένες ολικής άλεσης με σάλτσα ντομάτας και λαχανικά ή αρακάς κοκκινιστός – Τυρί φέτα (ΠΟΠ) – Σαλάτα |