Επίσκεψη της ΣΤ΄τάξης σε Έκθεση ζωγραφογλυπτικής

Η Στbusato΄τάξη επισκέπτεται την έκθεση ζωγραφογλυπτικής της Ντανιέλα Μπουζάτο στον Χώρο Τεχνών Βέροιας

Την Παρασκευή στις 29 Ιανουαρίου οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης επισκέφθηκαν τον Χώρο Τεχνών Βέροιας και παρακολούθησαν την Έκθεση ζωγραφoγλυπτικής της Κας Ντανιέλας Μπουζάτο. Οι μαθητές θαύμασαν δημιουργίες της εικαστικού, φτιαγμένες με χαρτί εφημερίδας, με θέματα εμπνευσμένα από την καθημερινότητα όπως η προσφυγιά, η οικονομική κρίση, οι σχέσεις των ανθρώπων, η παιδική αθωότητα, η αγάπη για την πατρίδα κ.α.

IMG_1071 IMG_1073 IMG_1074 IMG_1075 IMG_1076 IMG_1079 IMG_1080 IMG_1081 IMG_1083 IMG_1084 IMG_1086 IMG_1087 IMG_1092 IMG_1093 IMG_1095

Επίσκεψη B’ Τάξης στο Ταχυδρομείο

Η Β’ Τάξη του 8ου Δημοτικού Σχολείου επισκέφτηκε το Ταχυδρομείο της Βέροιας την Παρασκευή 24/04/2015. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο χώρο και ενημερώθηκαν για την διαδικασία της αποστολής γραμμάτων, στέλνοντας δικά τους γράμματα.

{AG}2015/taxydromeio{/AG}

Επίσκεψη των τμημάτων της Ε΄ τάξης στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015 τα τμήματα της Ε΄ Τάξης του σχολείου μας επισκέφθηκαν τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης όπου οι μαθητές επεξεργάζονται το θέμα: ?Ιχνηλατώντας τη Βυζαντινή Βέροια”.

Τα παιδιά αρχικά ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης θαυμάζοντας τις δυνατότητές της και τα διάφορα ψηφιακά εργαλεία που διαθέτει. (3D εκτυπωτής, Internet, Στούντιο ηχογράφησης, εργαλεία ψηφιοποίησης ήχου και εικόνας κ.α.).

Στη συνέχεια αναζήτησαν στον ψηφιακό κατάλογο της βιβλιοθήκης βιβλία με θέμα τη βυζαντινή βέροια, τα οποία κατόπιν τα εντόπισαν στα ράφια της βιβλιοθήκης.

Τέλος, στη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων της βιβλιοθήκης  έγινε παρουσίαση από το προσωπικό της βιβλιοθήκης, όπου εξετάστηκαν οι τρόποι αναζήτησης και επεξεργασίας πληροφοριών μέσω Ίντερνετ με τη βοήθεια της μηχανής αναζήτησης ?Google?.

Ευχαριστούμε θερμά το προσωπικό της βιβλιοθήκης και τους ευχόμαστε καλή δύναμη στο πολύ σημαντικό έργο που επιτελούν.


Ο Δ/ντής, οι δάσκαλοι και οι μαθητές των τμημάτων της Ε΄ τάξης του 8ου Δ.Σ. Βέροιας.

 {AG}2015/lib220115{/AG}

Τα τμήματα της Ε΄ τάξης επισκέπτονται το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Στις 20/11/2014 τα τμήματα της Ε΄ τάξης με τη συνοδεία των Δασκάλων τους Μακρυγιάννη Ευθύμιο και Γκέκα Αθανάσιο, επισκέφθηκαν το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια του μαθήματος της ευέλικτη ζώνης όπου τα τμήματα επεξεργάζονται το θέμα: “Ιχνηλατώντας τη Βυζαντινή Βέροια” 

Στο Μουσείο συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Γνωρίζω την πόλη μου μέσα από τα εκθέματα του ΒΜΒ, τις εκκλησίες και τ΄ αρχοντικά της». Κατόπιν τα τμήματα επισκέφτηκαν την Εκκλησία του «Αγίου Σάββα ? Παναγίας Κυριωτίσσης» και την Εκκλησία της «Αναστάσεως του Χριστού» στην οδό Μητροπόλεως.

 

{AG rootFolder=”/images/” thumbWidth=”200″ thumbHeight=”120″ newImageTag=”0″ newImageTag_days=”7″ paginUse=”1″ paginImagesPerGallery=”20″ albumUse=”1″ backgroundColor=”#ffffff” foregroundColor=”#808080″ highliteColor=”#fea804″ frame_width=”500″ frame_height=”300″ showSignature=”1″ plainTextCaptions=”1″ ignoreError=”1″ ignoreAllError=”0″ thumbAutoSize=”none” template=”classic” popupEngine=”fancybox” arrange=”priority”}Byz2014/FOTO{/AG}

Το Σχολείο πάει θέατρο

Τη Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου το σχολείο μας επισκέφθηκε τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Βέροιας για να παρακολουθήσει την παράσταση «Σχολείο για Κλόουν» του Φ.Κ.Βέχτερ σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου και παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βέροιας και Καβάλας.
Η επίσκεψη αυτή λειτούργησε σαν αφορμή για να δουν τα παιδιά στην πράξη, κι όχι μόνο στη θεωρία, τα βασικά μέρη ενός θεατρικού χώρου αλλά και να εκπαιδευτούν στη σωστή θέαση θεατρικών παραστάσεων. Πριν την έναρξη, λοιπόν, της παράστασης προηγήθηκε μια ομιλία για να βοηθήσει τα παιδιά ώστε να επικεντρωθεί η προσοχή τους στις δύο παραπάνω θεματικές οι οποίες είναι μέρη της διδακτέας ύλης του μαθήματος της θεατρικής αγωγής.

{AG rootFolder=”/images/” thumbWidth=”200″ thumbHeight=”120″ newImageTag=”0″ newImageTag_days=”7″ paginUse=”1″ paginImagesPerGallery=”20″ albumUse=”1″ backgroundColor=”#ffffff” foregroundColor=”#808080″ highliteColor=”#fea804″ frame_width=”500″ frame_height=”300″ showSignature=”1″ plainTextCaptions=”1″ ignoreError=”1″ ignoreAllError=”0″ thumbAutoSize=”none” template=”carousel_big” popupEngine=”slimbox” arrange=”priority”}2014/theatro{/AG}

Το θεατρικό έργο διαπραγματεύεται την ιστορία τεσσάρων μαθητών  και του δασκάλου τους σε ένα σχολείο για κλόουν. Ο δάσκαλος παρουσιάζει στοιχεία έντονης αυστηρότητας και οι μαθητές έντονης απειθαρχίας. Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα και στον δάσκαλο που δυσκολεύεται να κάνει μάθημα αλλά και στους μαθητές, η συμπεριφορά των οποίων τους οδηγεί σε σκληρές τιμωρίες. Οι μαθητές, όμως, δίνουν ένα «μάθημα» στον δάσκαλό τους και τον αναγκάζουν να αλλάξει την αυστηρή του παιδαγωγική τακτική.

Όλα τα παραπάνω δίνονται με μια μεγάλη χιουμοριστική διάθεση μέσα από σωματικά αλλά και λεκτικά gags τα οποία σε συνδυασμό με την διαδραστικότητα που υπήρξε μεταξύ  ηθοποιών και  μικρών θεατών είχαν σαν αποτέλεσμα να το ευχαριστηθούν και οι δυο πλευρές. Τα παιδιά άφησαν το χώρο του θεάτρου ενθουσιασμένα  και με πολύ όρεξη να συζητήσουν για ό, τι είδαν, κάτι το όποιο δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από τους δασκάλους. Η παράσταση συζητήθηκε μέσα στην τάξη την ώρα της Θεατρικής Αγωγής  και στη συνέχεια τα παιδιά ετοίμασαν μια ζωγραφιά και έγραψαν μερικά λογάκια αποτυπώνοντας έτσι τις εντυπώσεις τους. Τα παραπάνω θα σταλούν στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ μόλις ολοκληρωθεί η δουλειά από όλα τα τμήματα.

{AG}2014/theatropaint{/AG}

Επίσκεψη στο Βλαχογιάννειο Μουσείο

Την Τετάρτη  29/10/2014, μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο: «Η πόλη της Βέροιας: Διαδρομές Ιστορίας από τον Μακεδονικό Αγώνα μέχρι το τέλος του εμφυλίου», οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ1 με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Σωτήρη Ζερδαλή, επισκέφθηκαν το Βλαχογιάννειο Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας και Τέχνης Βέροιας. Εκεί τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του μουσείου κ. Κανέλλος Ντόντος, ο οποίος και τους ξενάγησε στους χώρους των δύο ορόφων του μουσείου, όπου εκτίθενται εκθέματα που καλύπτουν την ιστορική περίοδο από τον Μακεδονικό Αγώνα έως και σήμερα.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από αυτή την επίσκεψη και με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ξενάγηση, διατυπώνοντας ενδιαφέρουσες και εύστοχες ερωτήσεις.  Αναμφίβολα επιτεύχθηκαν οι διδακτικοί και οι παιδαγωγικοί στόχοι αυτής της επίσκεψης.
Θέλω να εκφράσω  θερμές  ευχαριστίες στον κ.Κανέλλο Ντόντο για τα όσα ενδιαφέροντα είπε στους μαθητές, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην πληρέστερη κατανόηση του φετινού θέματος της Ευέλικτης Ζώνης.

Μαθαίνουμε για την τοπική μας ιστορία

Την Πέμπτη 9/10/2014, μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο: «Τοπική Ιστορία της Βέροιας: Μακεδονικός Αγώνας, Απελευθέρωση, Κατοχή, Εμφύλιος », οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ1 με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Σωτήρη Ζερδαλή, επισκέφθηκαν τον «Χώρο Τεχνών Βέροιας», όπου στον 2ο όροφο τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η.  κ. Εμμανουήλ Ξυνάδας. Εκεί συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος στη Βέροια», που πραγματοποιείται από την Ε.Μ.Ι.Π.Η. σε συνεργασία με το Κέντρο Τοπικής  Ιστορίας και Πολιτισμού Βέροιας, το οποίο μας παρουσίασε η κ. Αναστασία Ταναμπάση Γραμματέας της Ε.Μ.Ι.Π.Η. με τη βοήθεια της κ. Ιωάννας Ζιώγα μέλους της Ε.Μ.Ι.Π.Η.   
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από αυτή την επίσκεψη και με πολύ ενδιαφέρον συμμετείχαν σε όλες τις φάσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος. Στο τέλος ο κ. Εμμανουήλ Ξυνάδας μας ξενάγησε στη μουσειακή έκθεση ιστορικών υλικών της Κ.Ε.Π.Α. «Ιστορικό Πανόραμα» που φιλοξενείται στον «Χώρο Τεχνών Βέροιας».  Αναμφίβολα επιτεύχθηκαν οι διδακτικοί και οι παιδαγωγικοί στόχοι αυτής της επίσκεψης.
Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Ε.Μ.Ι.Π.Η.  κ. Εμμανουήλ Ξυνάδα, την κ. Αναστασία Ταναμπάση Γραμματέα της Ε.Μ.Ι.Π.Η. και την κ. Ιωάννα Ζιώγα μέλος της Ε.Μ.Ι.Π.Η., για τα όσα ενδιαφέροντα μας είπαν, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την τοπική ιστορία της πόλης μας.

{AG}2014/15_Oct-istoria{/AG}

Μαθητική επίσκεψη στο πλανητάριο της Θεσσαλονίκης

Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄τάξεων του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους Δασκάλους/ες τους την Τρίτη 14 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το κέντρο “Νoesis” στη Θεσ/νίκη. Στο «Κοσμοθέατρο» παρακολούθησαν την προβολή των ταινιών 3D “Ο μηχανισμός των αντικυθήρων” και “Δεινόσαυροι”
Το πλανητάριο με θόλο εξωτερικής διαμέτρου 25m και εσωτερικής 18m, με 150 επικλινείς θέσεις και εξοπλισμένο με προβολικά μηχανήματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές της τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας,  προσέφερε στους μαθητές  ένα μαγικό ταξίδι μακριά από τους νόμους της βαρύτητας της Γης.

{AG}2014/Plan14okt14{/AG}

Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά

Την Τρίτη 16/4/2013 μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο «Αγία Σοφία ? Ιστορία ? Παραδόσεις ? Αρχιτεκτονική», στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της  Ε΄ τάξης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Αθανασίου Γκέκα και Σωτηρίου Ζερδαλή, επισκεφθήκαμε το Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη π. Παντελεήμονα Κορφιωτάκη για την ιστορία του Μοναστηριού που ξεκινάει από τα Βυζαντινά Χρόνια. Παράλληλα επισκεφθήκαμε και το εργαστήριο αγιογραφίας που στεγάζεται εντός του χώρου της Μονής. Εκεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγιογράφων Βέροιας και Υπεύθυνος της Σχολής κ.  Μανώλης Τσιτούρας μάς μίλησε για την τέχνη της αγιογραφίας. Τέλος πριν πάρουμε το δρόμο της επιστροφής προσκυνήσαμε τα άγια λείψανα του Αγίου Λούκα στον ομώνυμο υπό ανέγερση ναό του, που χτίζεται δίπλα από το καθολικό της Μονής.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και με πολύ ενδιαφέρον άκουγαν τα όσα ειπώθηκαν, ενώ αναμφίβολα επιτεύχθηκαν οι διδακτικοί και οι παιδαγωγικοί στόχοι αυτής της επίσκεψης. Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμανδρίτη π. Παντελεήμονα Κορφιωτάκη και στον κ. Μανώλη Τσιτούρα για τα όσα ενδιαφέροντα μάς είπαν, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε φέτος στην Ευέλικτη Ζώνη.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου Αθανάσιος Γκέκας και Σωτήριος Ζερδαλής

{AG}2013/dovra2013e1e2{/AG}