Μέσα από τη Βυζαντινή Υμνογραφία

DSC03261Την Παρασκευή 22/4/2016, στο πλαίσιο Προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο: «Η τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής – Άγιοι Υμνογράφοι και Υμνωδοί της Εκκλησίας μας», στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε2 με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Σωτήρη Ζερδαλή, επισκεφθήκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βέροιας και τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Βέροιας.

Στην πρώτη εκκλησία, εντρυφήσανε στην βυζαντινή υμνογραφία μέσα από τα εκκλησιαστικά βιβλία. Συγκεκριμένα, προσέγγισαν νοηματικά δύο ύμνους της Αγίας Κασσιανής, το Δοξαστικό των Αποστίχων που ψάλλεται την Μ. Τρίτη το βράδυ « Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή?» και την Α΄και Ε΄ωδή του Κανόνα του Μ. Σαββάτου «Κύματι θαλάσσης». Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν ο καθένας χωριστά τα βασικά μέρη του ναού.

Στη δεύτερη εκκλησία, ο προϊστάμενος του ναού π. Σωσίπατρος Πιτούλιας μας παρουσίασε κάποιαDSC03297 δείγματα της Εκκλησιαστικής Τέχνης. Έδειξε τα άμφια του ιερέα και ένα δισκοπότηρο και μίλησε για τη χρησιμότητά τους και για το συμβολισμό τους. Έπειτα, αφού τον ευχαριστήσαμε, μας έδωσε μαζί με τις ευχές του για Καλό Πάσχα και μια εικόνα του Αγίου Αντωνίου του εν Βεροία.

 Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και με πολύ ενδιαφέρον άκουγαν τα όσα ειπώθηκαν, ενώ αναμφίβολα επιτεύχθηκαν οι διδακτικοί και οι παιδαγωγικοί στόχοι αυτής της επίσκεψης. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν και οι μαθητές του Ε1 με το δάσκαλό τους κ. Μελά Λαζόπουλο.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον π. Σωσίπατρο Πιτούλια για τα όσα ενδιαφέροντα μάς είπε, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε φέτος στην Ευέλικτη Ζώνη.

Εβδομάδα εθελοντισμού «LET?S DO IT CREECE»

letsΑπό  τις 11 έως τις 17 Απριλίου είναι η εβδομάδα εθελοντισμού «LET?S DO IT CREECE»  δηλαδή μιας εβδομάδας δράσεων που στόχος της είναι η μύηση των μαθητών στον εθελοντισμό, και στην ανακύκλωση, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση τους στην συμμετοχή και στην λήψη  αποφάσεων καθώς και στην εφαρμογή δράσεων καθαρισμού και αισθητικής βελτίωσης του περιβάλλοντος.

Με αφορμή την συμμετοχή των μαθητών του σχολείου μας στην εβδομάδα εθελοντισμού, πραγματοποιήσαμε τις παρακάτω δράσεις :

 • Παρατήρηση του σχολικού περιβάλλοντος και καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης ως προς: την βλάστηση, τα απορρίμματα, την σπατάλη φυσικών πόρων (χαρτί, υλικά συσκευασιών, νερό, την σκίαση
 • Κατασκευή παρτεριών με ανακυκλώσιμα υλικά. Πήραμε παλιά λάστιχα αυτοκινήτων και αφού τα βάψαμε τα φυτέψαμε με λουλούδια εποχής και με αρωματικά φυτά
 • Δώθηκε ζωή στα σκουπίδια μας, μετατρέποντας άχρηστα μπουκάλια και χαλασμένα σκουπόξυλα σε εστίες για να παίζουμε μπάλα.
 • Εργαστήριο χειροτεχνίας με ανακυκλώσιμα υλικά
 • Ενημέρωση για το παγκόσμιο πρόβλημα αύξησης απορριμμάτων

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών

DSC03533Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών παρακολούθησαν την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 οι μαθητές/τριες των τάξεων Ε1-Ε2 καθώς και των τάξεων ΣΤ1 -ΣΤ2,  από την εκπαιδεύτρια του περιφερειακού τμήματος τ
ου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα Χρυσούλας Λιούλια.

Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για το πότε ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός και για τις δράσεις του καθώς για το πόσο απαραίτητες είναι οι βασικές γνώσεις των πρώτων βοηθειών, γνώσεις ζωής που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνθρωπος στον πλανήτη.

Η προσφορά των πρώτων βοηθειών δεν είναι ευθύνη ούτε έργο των λίγων ή των ειδικών. Είναι μια ανάγκη και ύψιστο καθήκον κάθε ενεργού πολίτη σε αυτό τον κόσμο.  

Μέσα από βιωματικό τρόπο οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για την πρόληψη ατυχημάτων και την παροχή Πρώτων  Βοηθειών, συγκεκριμένα ενημερώθηκαν για :

 • Τη σωστή σειρά των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσουν για την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή Πρώτων Βοηθειών

Για το πώς αντιμετωπίζουμε:

 • Τραύμα ? Αιμορραγίες – Ρινορραγίες
 • Δαγκώματα – Τσιμπήματα
 • Κακώσεις σκελετού (διάστρεμμα, εξάρθημα, κάταγμα)
 • Ποια είναι η θέση ανάνηψης
 • Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που δίνουμε σένα άτομο που νοιώθει ζάλη
 • Πως συμπεριφερόμαστε σ? ένα λιποθυμικό επεισόδιο
 • Τι κάνουμε σε περίπτωση επιληπτικού επεισοδίου

  
Τα παιδιά παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρων και με ενεργεί συμμετοχή.

Λόγω του πλήθους αποριών  η παρουσίαση έκλεισε με την υπόσχεση της κα Χρυσούλας Λιούλιας για μια δεύτερη επίσκεψη.

Η εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής Μιχαηλίδου Σταυρούλα καθώς και οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων τμημάτων Ε1 Λαζόπουλος Μέλιος ,Ε2 Ζερδαλής Σωτήρης, ΣΤ1  Μακρυκώστας Ευθύμιος, ΣΤ2 Γκέκας Αθανάσιος ευχαριστούν την εκπαιδεύτρια του Ερυθρού Σταυρού για τις πολύτιμες γνώσεις που έδωσε στους μαθητές /τριες του σχολείου μας. 

Εβδομάδα εθελοντισμού «LET?S DO IT CREECE»

Από τις 20 έως τις 26 Απριλίου είναι η εβδομάδα εθελοντισμού «LET?S DO IT CREECE» δηλαδή μιας εβδομάδας δράσεων που στόχος της είναι η μύηση των μαθητών στον εθελοντισμό, η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση τους στην συμμετοχή και στην λήψη αποφάσεων καθώς και στην εφαρμογή δράσεων καθαρισμού και αισθητικής βελτίωσης του περιβάλλοντος.
Με αφορμή την εβδομάδα εθελοντισμού το σχολείο μας και συγκεκριμένα οι μαθητές των τάξεων ΣΤ2, Ε1, Ε2 και Ρομά την Τετάρτη 22 Απριλίου καθάρισαν την παιδική χαρά στην οδό Φιλώτα καθώς και τα Εβραϊκά μνήματα

{AG}2015/letsdoitgreece{/AG}

Επίσκεψη στο Γηροκομείο

Την Πέμπτη 2 Απριλίου 2015, στα πλαίσια υλοποίησης του προγράμματος Αγωγής υγείας με θέμα τον εθελοντισμό οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ2 επισκέφτηκαν το Γηροκομείο Βέροιας με την συνοδεία των εκπαιδευτικών Πουρσαλίδου Κυριακής, Μιχαηλίδου Σταυρούλα, Αναγνώστου Ελένη.
Οι μαθητές/τριες μας πρόσφεραν τρόφιμα, γλυκίσματα, τσουρέκια, πασχαλινά αυγά(τα οποία έβαψαν στο σχολείο), πασχαλινές κάρτες με ευχές για καλό Πάσχα.   Τραγούδησαν τα κάλαντα του Λαζάρου, τον Ακάθιστο ύμνο. Μαζί με τους ηλικιωμένους τραγούδησαν καντάδες και παραδοσιακά τραγούδια, χόρεψαν καλαματιανό και συρτό.
Οι εκπαιδευτικοί: Πουρσαλίδου Κυριακή, Μιχαηλίδου Σταυρούλα θέλουν να ευχαριστήσουν την μουσικό μας κα. Αναγνώστου Ελένη για την πολύτιμη βοήθεια της, τους γονείς των παιδιών για την παροχή των τροφίμων, τον διευθυντή του σχολείου μας που μερίμνησε για την μεταβίβαση μας με λεωφορείο, και πάνω από όλα θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους υπεύθυνους του γηροκομείου για την φιλοξενία τους.

{AG}2015/ghrokomeio{/AG}

eranos 2009 red cross

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών

Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες των Γ1-Γ2, ΣΤ1 -ΣΤ2 τάξεων, στα πλαίσια υλοποίησης αντίστοιχων προγραμμάτων αγωγής υγείας, από την εκπαιδεύτρια του περιφερειακού τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα Χρύσα Λιούλια. Μέσα από βιωματικό τρόπο οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για την πρόληψη ατυχημάτων και την παροχή Πρώτων Βοηθειών, συγκεκριμένα ενημερώθηκαν για το πώς αντιμετωπίζουμε:

 • Τραύμα ? Αιμορραγίες – Ρινορραγίες
 • Δαγκώματα – Τσιμπήματα
 • Κακώσεις σκελετού (διάστρεμμα, εξάρθημα, κάταγμα)

Οι πρώτες βοήθειες αποτελούν μια βασική γνώση για όλους μας καθώς με αυτές μπορεί να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή. Είναι πολύ πιθανό όλοι μας κάποια στιγμή να βρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις (π.χ. ρινορραγία, ατύχημα, καρδιακή προσβολή κλπ) όπου η άμεση ιατρική βοήθεια δεν είναι εφικτή και ο χρόνος που περνά είναι πολύτιμος.  Τότε  χρειάζεται να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για να προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες και να φροντίσουμε το συνάνθρωπο ή το συγγενή μας.
Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων: κα Πουρσαλίδου Κυριακή (Στ2), Παναγιώτα Τσίλη(Γ2) , Σισμανίδου Όλγα(Γ1),ο κος Ζερδαλής Σωτήριος, η ΕΚΦ Μιχαηλίδου Σταυρούλα ευχαριστούν την εκπαιδεύτρια του Ερυθρού Σταυρού για τις πολύτιμες γνώσεις που έδωσε στους μαθητές /τριες του σχολείου μας.

 

{AG}2015/FirstAid{/AG}

Η ιστορία μέσα από τα μάτια ενός παιδιού

Την Τετάρτη 03/12/2014 και την Παρασκεύη 12/12/2014, ο κ. Ορέστης Σιδηρόπουλος και η κ. Ελισάβετ Καραβασιλειάδου αντίστοιχα, επισκέφτηκαν το σχολείο μας, μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο: «Η πόλη της Βέροιας: Διαδρομές Ιστορίας από τον Μακεδονικό Αγώνα μέχρι το τέλος του Εμφυλίου», στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ1 με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Σωτήρη Ζερδαλή. Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση του υπεύθυνου εκπαιδευτικού με σκοπό να αναδειχθεί η ιστορία της πόλης μας κατά τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου.
Ο κ. Ορέστης Σιδηρόπουλος και η κ. Ελισάβετ Καραβασιλειάδου απαντώντας στις εύστοχες ερωτήσεις των μαθητών, μάς μίλησαν με πολύ γλαφυρό τρόπο για τις δυσκολίες που πέρασαν εκείνη την εποχή, διανύοντας τότε την παιδική τους ηλικία. Συγκίνησαν και συγκινήθηκαν. Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση έκλεισε με την ευχή τέτοιες μέρες να μην ξαναζήσουμε ποτέ.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από αυτές τις  επισκέψεις και με πολύ ενδιαφέρον εξέφραζαν τις απορίες τους στους προσκεκλημένους της τάξης μας. Αναμφίβολα επιτεύχθηκαν οι διδακτικοί και οι παιδαγωγικοί στόχοι που είχαν προγραμματιστεί.
Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον κ. Ορέστη Σιδηρόπουλο και στην κ. Ελισάβετ Καραβασιλειάδου , για τα όσα ενδιαφέροντα μάς είπαν, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την τοπική ιστορία της πόλης μας.
Ο εκπαιδευτικός της τάξης
Σωτήρης Ζερδαλής

{AG}2014/istoria{/AG}

Συμμετοχή στο Kids Athletics

Στο πλαίσιο των δράσεων για το “Κοινωνικό Σχολείο” μαθητές της Ε΄ τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, του Σχολείου Ειδικής Αγωγής Βέροιας και της ΣΤ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, την Παρασκευή  7/11/2014, από τις 9:00-11:00, συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Kids΄Athletics”.
Οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του 2ο Γυμνασίου Βέροιας με υπεύθυνοτον Βαριτιμίδη Χαράλαμπο. Στη δράση παρευρέθηκαν ο Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής   κ. Μπουζιώτας Κωνσταντίνος, η Σχολική Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής  κ. Γώτη Ευθυμία, η υπεύθυνη σχολικών  προγραμμάτων  κ. Αντωνιάδου Ευθυμία, καθώς και μέλη του Ερυθρού Σταυρού για την ιατρική κάλυψη των δραστηριοτήτων.
Τι κάναμε:
Χωριστήκαμε σε μεικτές ομάδες των 8 ατόμων και πήραμε μέρος στις εξής κινητικές δραστηριότητες:
1)  άλμα χωρίς φόρα
2) ρίψη στόχου
3) σκυταλοδρομία ταχύτητας/ εμποδίων /τύπου «πήγαινε έλα»
4)σκυταλοδρομία με συνδυασμό ταχύτητας και υπερπήδησης εμποδίων
5) στροφές φόρμουλα σκυταλοδρομία ταχύτητας- εμποδίων ?σλάλομ.
Σε κάθε ομάδα υπήρχε ένας υπεύθυνος μαθητής που κατέγραφε το σκορ της ομάδας του και το ανακοίνωνε στον υπεύθυνο του προγράμματος. Στο τέλος της δράσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά διπλώματα στους μαθητές όπου επιβραβεύτηκε  τόσο η προσπάθεια όσο και η συμμετοχή τους. Η συμμετοχή των παιδιών σε όλη τη διάρκεια της δράσης  ήταν ενεργή. Οι δραστηριότητες ενθουσίασαν όλα τα παιδιά.
Το “KIDS΄ATHLETICS” είναι ένα πρόγραμμα που δημιούργησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) με στόχο να καταστήσει δημοφιλή τα αθλήματα του κλασικού αθλητισμού μέσα από αθλητικές δραστηριότητες ομαδικού χαρακτήρα με παιγνιώδη μορφή.
Στόχος του προγράμματος είναι οι μαθητές των δημοτικών σχολείων να έρθουν σε επαφή με τον κλασικό αθλητισμό μέσα από το παιχνίδι και να διδαχθούν τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να αποκτήσει κάποιος από τον αθλητισμό.
Οι κινητικές δραστηριότητες είναι προσαρμοσμένες σε τρεις ηλικιακές κατηγορίες: 7-8 ετών, 9-10 ετών, 11-12 ετών. Περιλαμβάνει τρεις ομάδες αγωνισμάτων 1. Ταχύτητες, 2. Άλματα, 3. Ρίψεις.
Οι κινητικές δεξιότητες στοχεύουν να προκαλέσουν ενθουσιασμό και να διασκεδάσουν παίζοντας στίβο. Η ομαδική συνεργασία αποτελεί βασική αρχή καθώς όλα τα μέλη μιας ομάδας συμβάλλουν στο τελικό αποτέλεσμα. 

{AG}2014/KidsAthletics{/AG}

Τηλεδιάσκεψη για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 οι μαθητές του σχολείου μας (και πιο συγκεκριμένα οι τάξεις Ε’ και ΣΤ’) παρακολούθησαν τηλεδιάσκεψη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο ? Συνεργασία Υπ. Παιδείας & Υπ. Προστασίας του Πολίτη στα πλαίσια του «Κοινωνικού σχολείου».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ειδικά καταρτισμένους αξιωματικούς με τη σύγχρονη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και εκπαιδευτικών βίντεο που έχουν δημιουργήθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να ενημερωθούν για θέματα όπως οι κίνδυνοι κατά την πλοήγηση, ο εθισμός, τρόποι προστασίας κ.ά.

{AG}2014/safeweb{/AG}

Παιχνίδια στην αυλή

Ο εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής κ. Σίμος Νικόλαος, πήρε τα πινέλα, τις μπογιές και τα σπρέυ του, και με πολλή φαντασία και μαστοριά, σχεδίασε στην αυλή του σχολείου μια αναπαράσταση του παιδικού παιχνιδιού ΦΙΔΑΚΙ, για να έχουν τη δυνατότητα οι μαθητές και οι μαθήτριες στα διαλλείματα να παίζουν και να διασκεδάζουν δημιουργικά και ομαδικά.

Στη δημιουργία του παιχνιδιού τον βοήθησαν σημαντικά εκπαιδευτικοί του σχολείου.

{AG}2014/fidaki{/AG}