ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου τα τμήματα Δ1 και Δ2 του σχολείου μας
επισκέφτηκαν το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας και το
Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών.
Αρχικά, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βασιλικοί
Παίδες» στο παιδικό εργαστήριο του Μουσείου. Τα παιδιά, είχαν την
ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν έναν μακεδονικό αργαλειό, να δουν στην
πράξη την τέχνη της υφαντουργίας και να αντιληφθούν τον βαθμό
δυσκολίας που είχε η καθημερινότητα των χρόνων εκείνων. Ακόμη, σε
ομάδες, γνώρισαν τα βασικά είδη ρουχισμού της εποχής εκείνης και με
βιωματικό τρόπο, έντυσαν μέλη των ομάδων τους, ακολουθώντας
οδηγίες.
Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο. Οι βασιλικοί τάφοι,
οι τοιχογραφίες, η πανοπλία και τα όπλα, το σκαλισμένο κρεβάτι
ταφικού χαρακτήρα και η φημισμένη χρυσή λάρνακα του Φιλίππου Β΄
αποτέλεσαν τα εκθέματα που γοήτευσαν περισσότερο μικρούς και
μεγάλους.
Ακολούθησε η επίσκεψη στο δεύτερο, νέο, Πολυκεντρικό Μουσείο των
Αιγών. Εκεί, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα πολύ
μικρό τμήμα του Ανακτόρου των Αιγών. Επιπλέον, είδαν τα όπλα των
αρχαίων μακεδόνων, την εξέλιξη των αγγείων από τα αρχαϊκά χρόνια
μέχρι τον 3αι. π.Χ., ενώ η επίσκεψη έκλεισε με τις ενδυμασίες των
Βασιλισσών.

Εκπαιδευτική επίσκεψη των Δ1 και Δ2 τάξεων στο ελαιοτριβείο <<Νταμπώση>>.

Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε  εκπαιδευτική επίσκεψη στο ελαιοτριβείο <<Νταμπώση>> στην  Κουλούρα  Ημαθίας από το 8ο Δημ. Σχολείο Βέροιας, με τα τμήματα Δ1 και Δ2 με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τη Θυμιοπούλου Ειρήνη και τον Μέλιο Λαζόπουλο.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και γνωρίσουν  από κοντά το ελαιοτριβείο και να μάθουν  για  την παραγωγή  και την επεξεργασία της ελιάς. Εκτός από την παραγωγή του λαδιού έμαθαν ότι τίποτε δεν πετιέται από την ελιά. Οι αρμόδιοι του ελαιοτριβείου ήταν φιλόξενοι και απάντησαν σε όλες τις απορίες των παιδιών. Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα από την επίσκεψη και τις καινούριες γνώσεις που απέκτησαν.

Εκπαιδευτική επίσκεψη των Δ1 και Δ2 τάξεων στο Μουσείο Ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη

Την  Πέμπτη,  09/11/2023 τα τμήματα Δ1 και Δ2 επισκέφτηκαν το Μουσείο Ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδιά άκουσαν για τους τρόπους ύδρευσης στο παρελθόν, είδαν παλιές φωτογραφίες και έπαιξαν παντομίμα. Μέσα από  αποστολές που ανατέθηκαν στις ομάδες έλαβαν μέρος (βιωματικά) στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα  «Κάθε σταγόνα, θησαυρός», με συντονιστές-καθοδηγητές  Μουσειοπαιδαγωγούς του Τελλόγλειου Ιδρύματος του ΑΠΘ.

Η γιαγιά Κρυσταλλία με τις ιστορίες που τους διηγήθηκε μέσα από το κασετόφωνο τους ταξίδεψε στο παρελθόν κατανοώντας τη σημασία της σωστής χρήσης του νερού από παλιά έως σήμερα. Τα παιδιά μπήκαν σε ατμομηχανή, γνώρισαν την πρώτη πετρελαιομηχανή , την έθεσαν σε λειτουργία, είδαν από κοντά πηγάδι, τουλούμπα (αντλία) νερού, παρακολούθησαν ένα βίντεο για το νερό και πώς υδρεύεται η πόλη της Θεσσαλονίκης.

 Οι Μουσειοπαιδαγωγοί, κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών και η συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα έγινε μια ευχάριστη δραστηριότητα. Στο τέλος τα παιδιά διακόσμησαν το δικό τους δοχείο (στάμνα) μεταφοράς νερού.

Εορτασμός Πολυτεχνείου 2023

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 το σχολείο μας τίμησε την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, πραγματοποιώντας εκδήλωση στο γυμναστήριο του σχολείου.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία και υπευθυνότητα οι μαθητές των τμημάτων Ε1 και Ε2 παρουσίασαν το χρονολογικό ιστορικό των γεγονότων από την εγκαθίδρυση της χούντας, το τριήμερο της εξέγερσης των φοιτητών μέχρι και την πτώση του καθεστώτος.

Η γιορτή πλαισιώθηκε από κείμενα και ποιήματα, φωτογραφικά ντοκουμέντα, videos καθώς και τραγούδια υπό την καθοδήγηση της μουσικού του σχολείου μας κ. Αναγνώστου Ελένης.

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων Ε1 και Ε2 Γκέκας Αθανάσιος και Μακρυκώστας Ευθύμιος.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ελαιοτριβείο <<Νταμπώση>> – Στ1, Στ2 και Β1

Πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου εκπαιδευτική επίσκεψη στο ελαιοτριβείο <<Νταμπώση>>, στην Κουλούρα Ημαθίας από το 8ο  Δημ. Σχολείο Βέροιας, με τα τμήματα ΣΤ1, ΣΤ2 και Β1 και με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την Κυπαρισσοπούλου Ειρήνη, Μίχου Ελένη και Καλτσά Ελένη.

Οι μαθητές παρατήρησαν, σχολίασαν και έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την επεξεργασία της ελιάς και την παραγωγή ελαιόλαδου. Ο χώρος ήταν προσεγμένος και το περιβάλλον φιλόξενο. Εκτός από την διαδικασία παραγωγής λαδιού έμαθαν ότι από την ελιά τίποτα δεν πετιέται. Το μεσημέρι αναχωρήσαμε ενθουσιασμένοι καταστρώνοντας την επόμενη διαφυγή μας.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας του τμήματος Β1

Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου το Β1 επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και παρακολούθησε το πρόγραμμα «Ιστορίες που τις είπε ο Αίσωπος». Τα παιδιά παρατήρησαν διάφορα ζώα στις επιτύμβιες στήλες, άκουσαν μύθους του Αισώπου, σχημάτισαν ζώα με πλαστελίνη και έπαιξαν κουκλοθέατρο.

Επίσκεψη στο Δημαρχείο και στην Παλιά Μητρόπολη Βέροιας Ε1 – Ε2

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές των τμημάτων Ε1 και Ε2 του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Δημαρχείο και την Παλιά Μητρόπολη Βέροιας, στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος « Μαθαίνω την πόλη μου περπατώντας». Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης και στην Παλιά Μητρόπολη Βέροιας από τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Δημητράκη Θωμά ο οποίος τους μίλησε για την ιστορία της πόλης καθώς και των κτηρίων που επισκέφθηκαν. Στο Δημαρχείο υποδέχτηκε τους μαθητές η αντιδήμαρχος Παιδείας κ. Τζίμα- Τόπη   Συρμούλα, η οποία τους ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και του Δήμου.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας Γ1 Γ2

Αναζητώντας μνημεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης μας. Οι τάξεις Γ 1 & Γ2 του σχολείου μας συνοδεία των εκπαιδευτικών Βαρακλή Εμμανουήλ, Τσιλιγκερίδου Παρθένας, Τσαγκαλίδου Ηλιάνας, Κελεσίδου Παρασκευής και Θεοχαρίδου Δήμητρας την Παρασκευή 10-11-2023 επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό μουσείο της Βέροιας και συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Μέδουσα”. Η μουσειοπαιδαγωγός Φώτω Παπαργυρούδη καλωσόρισε τους μαθητές, τους εξήγησε τι θα κάνουν κατά την επίσκεψη τους και το ταξίδι στον χρόνο ξεκίνησε. Οι μαθητές άκουσαν λεπτομέρειες για την Μέδουσα και τον μύθο της, είδαν γοργόνεια σε σαρκοφάγους και άλλα μνημεία, συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και έφτιαξαν πήλινα γοργόνεια και σχηματοποιημένα κείμενα. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη από την οποία οι μαθητές αποκόμισαν γνώσεις και έζησαν από κοντά ένα κομμάτι της ιστορίας της Βέροιας. 

Εργαστήρια δεξιοτήτων Γ1 Γ2-Επίσκεψη στον Τριπόταμο.

 

 Οι μαθητές της Τρίτης τάξης του σχολείου μας συνοδεία των εκπαιδευτικών Βαρακλή Εμμανουήλ, Τσιλιγκερίδου Παρθένας, Τσαγκαλίδου Ηλιάνας, Κελεσίδου Παρασκευής και Θεοχαρίδου Δήμητρας επισκέφθηκαν στις 25-10-2023 τις όχθες του ποταμού Τριπόταμου, που διασχίζει την πόλη μας. 

    Στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης μας. Η Βέροια, μια από τις αρχαιότερα κατοικημένες περιοχές της χώρας μας, έχει αφήσει σπουδαία κληρονομιά σε όλους εμάς τους μεταγενέστερους κατοίκους της. Αυτή την κληρονομιά θέλαμε να κάνουμε γνωστή στους μικρούς μαθητές μας. 

 Επισκεφθήκαμε το ποτάμι της πόλης μας, μνημείο φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς, που μας θύμισε πως χιλιάδες χρόνια πριν κάποιοι άνθρωποι ζούσαν σε σπηλιές δίπλα του, όπως μας μαρτυρούν αρχαιολογικά ευρήματα στις γύρω περιοχές. Τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία του ποταμού, την προέλευση του ονόματος της πόλης μας, απόλαυσαν την απόδραση στη φύση, δίπλα από το σχολείο μας, και προβληματίστηκαν για την προστασία του. Συνεργάτης μας σε αυτή την επίσκεψη και πολύτιμος βοηθός ο κύριος Παπακανάκης Πάρης, που μας ξενάγησε και μας μετέφερε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες. Τον ευχαριστούμε θερμά για τον χρόνο που μας διέθεσε με θετική ενέργεια και χαρά. Επίσης, οι μαθητές μέσα από το βιβλίο “Ο Τριπόταμος, το ποτάμι της Βέροιας” που ο Σύλλογος Φίλων Τριποτάμου προμήθευσε το σχολείο μας διάβασαν και άκουσαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για τον Τριπόταμο. 

Ενημέρωση πολιτών για τη διενέργεια προγράμματος δια του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας την άνοιξη του 2017

Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με τη διενέργεια του προγράμματος δια του στόματος εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας, την άνοιξη του 2017:

   «Με την υπ? αριθ. 922/30148/16.03.2017 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΑΔΑ:7ΣΛΣ4653ΠΓ-ΥΧΤ) ορίσθηκαν οι Περιφερειακές Ενότητες (Π.Ε.), στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις για τη ρίψη εμβολιακών δολωμάτων κατά της Λύσσας για τις κόκκινες αλεπούδες την άνοιξη του 2017, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι επτά (7) Π.Ε. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) και καθορίσθηκαν οι λεπτομέρειες της εφαρμογής του Προγράμματος Ενεργητικής Επιτήρησης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού. Ο αντιλυσσικός εμβολιασμός επεκτείνεται κατά περίπτωση σε απόσταση – ακτίνας πενήντα (50) χιλιομέτρων γύρω από το σημείο εντοπισμού των νέων θετικών κρουσμάτων, εφόσον οι περιοχές αυτές δεν περιλαμβάνονται ήδη στην καθορισμένη, με την προαναφερθείσα απόφαση, περιοχή εμβολιασμού. Εμβολιασμός δεν θα διενεργηθεί σε κατοικημένες αστικές και περιαστικές περιοχές, μεγάλα οδικά δίκτυα, λίμνες κ.ά.. Υπολογίζεται η διασπορά 25 δολωμάτων ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο επιφάνειας (τουλάχιστον>20 δολώματα/km2). Η εποπτεία του προγράμματος θα διενεργείται σε καθημερινή βάση από υπαλλήλους του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και  Κτηνιατρικής του ΥΠ.Α.Α.Τ., με τη συνδρομή των αρμόδιων Κτηνιατρικών Αρχών των περιοχών όπου διενεργείται ο εμβολιασμός ή εδρεύουν οι αερολέσχες εκκίνησης των αεροσκαφών.

   Σύμφωνα με το  υπ? αριθ. 923/30200/16.03.2017 έγγραφο του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων του ΥΠ.Α.Α.Τ., οι ρίψεις εμβολίων ? δολωμάτων των αλεπούδων κατά της λύσσας θα ξεκινήσουν την 1η Απριλίου με πτήσεις αεροπλάνων από την αερολέσχη Αγρινίου και σε διάστημα 3-5 ημερών θα καλυφθούν περιοχές άλλων Περιφερειών (Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας).Η έναρξη των ρίψεων που αφορούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί περίπου στις 5-6 Απριλίου από το αεροδρόμιο Τερψιθέας Λάρισας και σε διάστημα 6-8 ημερών θα καλυφθούν περιοχές των Περιφερειών Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας και σχεδόν όλη η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Στη συνέχεια, περίπου στις 11-12 Απριλίου αναμένεται να μετακινηθούν αεροπλάνα στην αερολέσχη Παναγίτσας Εδέσσης και με πτήσεις 3-5 ημερών να καλύψουν κατά προτεραιότητα περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εφόσον το επιτρέπουν οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ρίψεις θα πραγματοποιηθούν στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε περιοχές όπου επικρατούν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. 

   Το πρόγραμμα ρίψεων εμβολίων ? δολωμάτων των αλεπούδων κατά της λύσσας θα συνεχισθεί την 1η Μαΐου από την ίδια αερολέσχη με πτήσεις 4-6 ημερών για να καλυφθούν όλες οι περιοχές, στις οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ρίψεις τον Απρίλιο. 

   Τέλος, από την αερολέσχη της Ξάνθης αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις στις 6 Μαΐου και με πτήσεις διάρκειας 6-8 ημερών να ολοκληρωθεί το εμβολιακό πρόγραμμα σε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Κεντρικής Μακεδονίας.

   Το σχέδιο των πτήσεων είναι ενδεικτικό και υπάρχει πιθανότητα να γίνονται αλλαγές. Το Τμήμα Υγείας Ζώων & Κ.Α.Φ.Ε. της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Κ.Μ. θα πληροφορείται ηλεκτρονικά για τις πτήσεις στην Π.Κ.Μ. και θα ενημερώνει άμεσα τους Δήμους και άλλους φορείς (Γενική Δ/νση Δασών & Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Γενική Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Π.Κ.Μ., ΚΕΕΛΠΝΟ, Περιφερειακή Δ/νση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο Βορείου Ελλάδος, Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας ? Θράκης,, Εγνατία Οδός Α.Ε., κ.ά.), ώστε, μέσω αυτών, να ενημερώνονται σχετικά πολίτες, υπάλληλοι και μαθητές.

   Με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας και λόγω της σοβαρότητας της νόσου υπενθυμίζουμε τα μέτρα διαχείρισης των εμβολιακών δολωμάτων:
– Να αποφεύγεται η επαφή με τα εμβόλια-δολώματα και ειδικά με γυμνά χέρια.
– Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης βρει ένα τέτοιο εμβόλιο-δόλωμα, δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει ή να το πατήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει π.χ. για να το απομακρύνει σε κάποιο πιο δύσβατο μέρος, θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης ή χρησιμοποιώντας μια πλαστική σακούλα.

– Εάν κάποιος σκύλος (κυνηγού, κτηνοτρόφου ή άλλου πολίτη) έχει προσλάβει το δόλωμα στο στόμα του, ο ιδιοκτήτης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προσπαθήσει να το απομακρύνει αλλά να προτρέψει το σκύλο να το αφήσει. Στην περίπτωση που ο σκύλος προσέλαβε το εμβόλιο-δόλωμα ή όταν υπάρχει η παραμικρή υποψία γι? αυτό, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει, φορώντας γάντια, να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος του ζώου με νερό και σαπούνι. Εάν ο σκύλος καταπιεί το δόλωμα ή υπάρχει υποψία ότι το έπραξε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με γυμνά χέρια με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), για τουλάχιστον μία ημέρα.

– Σε περίπτωση επαφής με το εμβόλιο-δόλωμα με γυμνά χέρια, ο πολίτης θα πρέπει να μεταβεί άμεσα σε μονάδα Υγείας.

   Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο στον άνθρωπο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ (www.keelpno.gr). Πληροφορίες για τη νόσο (τηλεοπτικό spot ? video, ενημερωτικό φυλλάδιο, νομοθεσία, κ.τ.λ.) παρατίθενται στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. (www.minagric.gr: Πολίτης ? Νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στον άνθρωπο ? Λύσσα), η οποία είναι διαθέσιμη και μέσα από την ιστοσελίδα της Π.Κ.Μ. (www.pkm.gov.gr: Ενδιαφέρουν τον πολίτη ? Ενημέρωση για τη Λύσσα).

Το προαναφερόμενο video είναι αναρτημένο και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».