ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ 8ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας Τμήμα Δ2 – Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βέροιας – Ειδικό Σχολείο – Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας – Εκπαιδευτική Δράση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Στα πλαίσια προγράμματος συνεκπαίδευσης οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Βέροιας και της  Δ2 τάξης του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιας, επισκέφθηκαν την Πέμπτη, 11/4/2024 το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας και πραγματοποίησαν δράση με τίτλο «Οι Κήποι του Άδωνη» από την μουσειοπαιδαγωγό κ. Φώτω Παπαργυρούδη.

Οι μαθητές των δύο σχολείων συνεργάστηκαν άψογα, είχαν ενεργητική συμμετοχή στη δράση, με αλληλοϋποστήριξη και θετική διάθεση.

Τα οφέλη τόσο από το δημιουργικό περιεχόμενο της δράσης όσο και από τη συνύπαρξη των μαθητών τυπικής και ειδικής αγωγής ήταν να καλλιεργηθούν στους μαθητές αποδεκτές συμπεριφορές και τρόποι επικοινωνίας με ενίσχυση της φιλίας, ομαδικότητας, συνεργασίας και αποδοχής.

Οι κοινές δράσεις και εξορμήσεις στην πόλη μας συνεχίζονται…

Οι εκπαιδευτικοί που υλοποιούν το πρόγραμμα  είναι:

 Οικονομίδου  Έφη και Ζιακάκη Μαρία από το Ειδικό Σχολείο

 Λαζόπουλος Μέλιος από το 8ο  Δ.Σ.

Η συγγραφέας Γιωτοπούλου Αναστασία μιλάει με τους/τις μαθητές/τριες της Α΄,Β΄ και Γ΄ τάξης

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, η συγγραφέας Γιωτοπούλου Αναστασία επισκέφτηκε το σχολείο μας  , μετά από πρόσκληση των εκπαιδευτικών της Α΄,Β΄ και Γ΄ τάξης και μας έφερε την άνοιξη.

Η συγγραφέας μας διάβασε τη «Λουλουδένια» της, ένα παραμύθι γεμάτο όμορφες εικόνες και ευγενικούς διαλόγους αφιερωμένο στην καλοσύνη, τη φιλία, τη φροντίδα, το νοιάξιμο και πάνω απ’ όλα στην Αγάπη που όταν μοιράζεται, τι άλλο… “Θαύματα κάνει και δίνει αμέτρητη χαρά!” 

Μέσα από παροιμίες τα παιδιά αναγνώρισαν γνωστά λουλούδια και γέμισαν μυρωδιές οι τάξεις μας.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Γιωτοπούλου.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη δωρεά βιβλίων της συγγραφέως.

Ο συγγραφέας Δάμτσιος Γεώργιος μιλάει με τους/τις μαθητές/τριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης

Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 είχαμε τη χαρά να φιλοξενήσουμε στο σχολείο μας τον συγγραφέα Γεώργιο Δάμτσιο. Ο Ναουσαίος συγγραφέας επικοινώνησε διαδραστικά  με τους μαθητές της  Δ΄,  Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, οι οποίοι ενθουσιασμένοι του έθεταν συνεχώς ερωτήσεις, στις οποίες τους απαντούσε με πολλή προθυμία. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά έμαθαν πολλά σχετικά με το ταξίδι της συγγραφής βιβλίων, τον χρόνο που πρέπει να αφιερώσει ένας συγγραφέας για να γράψει ένα βιβλίο, αλλά και τα οφέλη που αποκομίζει από αυτή τη δημιουργική ενασχόληση.

Έπειτα, τους παρουσίασε το παιδικό βιβλίο του με τίτλο «Φεγγαρόπετρα», από το οποίο διάβασαν ένα απόσπασμα. Μέσω της συζήτησης και της παρουσίασης του βιβλίου, έγινε μια προσπάθεια να μυηθούν οι μαθητές στη μαγεία της ανάγνωσης βιβλίων και να οδηγηθούν στη φιλαναγνωσία. Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρά κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, η οποία φάνηκε να επηρεάζει θετικά τους περισσότερους από αυτούς.

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Δάμτσιο που δέχτηκε την πρόσκλησή μας και του ευχόμαστε καλή συνέχεια στο έργο του!

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για τη δωρεά βιβλίων του συγγραφέα.

Εκπαιδευτική δράση: <<Το τείχος>>

Στο πλαίσιο των δράσεων που γίνονται στο σχολείο μας για τη συμπερίληψη και την αποδοχή της διαφορετικότητας, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2024 έγινε και συνεχίζεται μια δράση που αφορά όλες τις τάξεις του σχολείου, η οποία βασίζεται στο βιβλίο του Μακρί Τζανκάρλο “Το τείχος” από την εκπαιδευτικό του τμήματος ένταξης κ. Δελαβερίδου Μαρία. Η δράση αυτή περιλαμβάνει ανάγνωση του βιβλίου, δραματοποίηση με τη συμμετοχή των παιδιών, συζήτηση απόψεων και προβληματισμών που προέκυψαν από την παραπάνω δράση, καθώς και δημιουργία ενός μεγάλου πίνακα ζωγραφικής που θα γίνει με τη σύμπραξη όλων των μαθητών του σχολείου και θα αφορά τη διαφορετικότητα. Η παραπάνω δράση αποτελεί και μέρος του Σχεδίου δράσης που έχει ως θέμα τη σχέση μεταξύ μαθητών -μαθητριών.

Επίσκεψη στο Μr Tony’s Donuts

Οι μαθητές των τμημάτων του Α1, Α2 και Β1 επισκέφθηκαν το εργαστήριο ζαχαροπλαστικής Mr Tony’s Donunts. Παρακολούθησαν όλα τα στάδια παρασκευής των υπέροχων γλυκισμάτων της μονάδας και έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας των μηχανημάτων. Στο τέλος όλοι μας απολαύσαμε από ένα γευστικό donut προσφορά της επιχείρησης! Τους ευχαριστούμε πολύ για την υπέροχη φιλοξενία!

Μουσικά χούλα χουπ

Είμαστε ενωμένοι σαν ομάδα; Σκεφτόμαστε τον διπλανό μας; Αγκαλιάζουμε όποιον έχει ανάγκη; Τα μουσικά χούλα χουπ (παραλλαγή των μουσικών καρεκλών) ήρθαν για να μας διδάξουν πώς μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ενσυναίσθηση και το αίσθημα αλληλεγγύης σε κάποιον που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Κάθε χούλα χουπ είναι το “σπίτι” κάποιου μαθητή που ξαφνικά το χάνει. Ποιος θα προσφέρει στέγη στο συμμαθητή του; Μπαίνω στη θέση του άλλου; Στόχος η σύνδεση των μελών της τάξης και η ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων. Η δράση θα επεκταθεί και σε άλλες τάξεις της σχολικής μονάδας. Την αρχή έκανε το Α2 με την ευχή να “παρασύρει” και άλλους!!!

ΓΕΛΟΔΕΝΤΡΟ

Πόσο συχνά χαμογελάμε; Έγινε κάτι όμορφο σήμερα που μας έκανε να χαμογελάσουμε; Μπορούμε να μοιράσουμε χαμόγελο σε κάποιον που νιώθει λυπημένος; Οι μαθητές του Α2 αποφάσισαν να “κεράσουν” χαμόγελα σε όλους τους συμμαθητές τους και έφτιαξαν το γελόδεντρο (αφορμή από την αντίστοιχη δράση του εκπ/κού Μ.Μάζαρη). Ζωγράφισαν χαμόγελα, έγραψαν τι τους κάνει να νιώθουν χαρά και άπλωσαν το γέλιο και τη θετική τους ενέργεια και εκτός τάξης με την ευχή να μη λείψει  ποτέ το χαμόγελο από τα χείλη μας!!!

ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου,τα δύο τμήματα της Α τάξης βγήκαμε στις γειτονιές της συνοικίας μας, επισκεφθήκαμε καταστήματα της περιοχής και τραγουδήσαμε τα χελιδονίσματα καλωσορίζοντας την άνοιξη.Φυσικά δεν παραλείψαμε να επισκεφθούμε το Ειδικό Δ.Σ. και το 8ο Νηπιαγωγείο. Καλή Άνοιξη και του χρόνου να είμαστε γεροί να τα τραγουδήσουμε και πάλι όλοι μαζί!!!

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΒΕΡΓΙΝΑ

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου τα τμήματα Δ1 και Δ2 του σχολείου μας
επισκέφτηκαν το Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας και το
Πολυκεντρικό Μουσείο των Αιγών.
Αρχικά, παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βασιλικοί
Παίδες» στο παιδικό εργαστήριο του Μουσείου. Τα παιδιά, είχαν την
ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν έναν μακεδονικό αργαλειό, να δουν στην
πράξη την τέχνη της υφαντουργίας και να αντιληφθούν τον βαθμό
δυσκολίας που είχε η καθημερινότητα των χρόνων εκείνων. Ακόμη, σε
ομάδες, γνώρισαν τα βασικά είδη ρουχισμού της εποχής εκείνης και με
βιωματικό τρόπο, έντυσαν μέλη των ομάδων τους, ακολουθώντας
οδηγίες.
Στη συνέχεια, ακολούθησε επίσκεψη στο μουσείο. Οι βασιλικοί τάφοι,
οι τοιχογραφίες, η πανοπλία και τα όπλα, το σκαλισμένο κρεβάτι
ταφικού χαρακτήρα και η φημισμένη χρυσή λάρνακα του Φιλίππου Β΄
αποτέλεσαν τα εκθέματα που γοήτευσαν περισσότερο μικρούς και
μεγάλους.
Ακολούθησε η επίσκεψη στο δεύτερο, νέο, Πολυκεντρικό Μουσείο των
Αιγών. Εκεί, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν ένα πολύ
μικρό τμήμα του Ανακτόρου των Αιγών. Επιπλέον, είδαν τα όπλα των
αρχαίων μακεδόνων, την εξέλιξη των αγγείων από τα αρχαϊκά χρόνια
μέχρι τον 3αι. π.Χ., ενώ η επίσκεψη έκλεισε με τις ενδυμασίες των
Βασιλισσών.

Εκπαιδευτική επίσκεψη των Δ1 και Δ2 τάξεων στο ελαιοτριβείο <<Νταμπώση>>.

Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε  εκπαιδευτική επίσκεψη στο ελαιοτριβείο <<Νταμπώση>> στην  Κουλούρα  Ημαθίας από το 8ο Δημ. Σχολείο Βέροιας, με τα τμήματα Δ1 και Δ2 με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς τη Θυμιοπούλου Ειρήνη και τον Μέλιο Λαζόπουλο.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και γνωρίσουν  από κοντά το ελαιοτριβείο και να μάθουν  για  την παραγωγή  και την επεξεργασία της ελιάς. Εκτός από την παραγωγή του λαδιού έμαθαν ότι τίποτε δεν πετιέται από την ελιά. Οι αρμόδιοι του ελαιοτριβείου ήταν φιλόξενοι και απάντησαν σε όλες τις απορίες των παιδιών. Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα από την επίσκεψη και τις καινούριες γνώσεις που απέκτησαν.