Χελιδονίσματα

Την Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018,  επίσημη πρώτη μέρα της Άνοιξης,  οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας, συνοδεία των εκπαιδευτικών τους Καλτσά Ελένης και Πουρσαλίδου Κυριακής ανήγγειλαν το ερχομό της άνοιξης.

Σύμφωνα με το  πανάρχαιο έθιμο, οι μαθητές κρατώντας το ομοίωμα της χελιδόνας και φορώντας λουλουδένια στεφάνια, τριγύρισαν την περιοχή του προμηθέα, αναγγέλλοντας στους κάτοικους της περιοχής, τον ερχομό της Άνοιξης. Ξεκίνησαν τραγουδώντας την «Χελιδόνα» από το χώρο του συγκροτήματος του σχολείου επισκεπτόμενοι αρχικά το 8ο Νηπιαγωγείο Βέροιας, το Ειδικό Σχολείο Βέροιας.  Στην συνέχεια πήγαν στο 2ο Γυμνάσιο Βέροιας και την ευρύτερη περιοχή του Προμηθέα. Παντού τους υποδέχθηκαν  με χαρά και τους πρόσφεραν συμβολικά κεράσματα.

Λίγα Λόγια έθιμο

Τα χελιδονίσματα είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, που διατηρείται ζωντανό μέχρι σήμερα από τους μικρούς μαθητές των σχολείων. Οι Λαογράφοι τα συνδέουν με τα Αρχαία χελιδονίσματα. Το τραγούδι, μάλιστα, ξεκινάει με τον ίδιο στίχο: «Ήρθε ήρθε χελιδόνα ή Χελιδόνα έρχεται»

Το έθιμο πέρασε στους Βυζαντινούς χρόνους, διασώθηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, όπως περιγράφει Το πρωί της 1ης Μαρτίου ή της 21ης Μαρτίου μία και είναι η επίσημη πρώτη της Άνοιξης

Την ημέρα αυτή τα παιδιά (αγόρια και κορίτσια),κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμα της χελιδόνας πλημμυρίζουν τους δρόμους τραγουδώντας τη χελιδόνα «

Ήδη από την αρχαιότητα τα παιδιά γιόρταζαν το τέλος του χειμώνα και τον ερχομό των χελιδονιών με τα «χελιδονίσματα». Κρατώντας το ομοίωμα ενός χελιδονιού, τριγυρνούσαν στην πόλη και τραγουδώντας τη «χελιδόνα», ζητούσαν φιλέματα. Το έθιμο της «χελιδόνας» συνεχίζεται σε πολλές περιοχές τη Ελλάδας.

IMG_20180321_083610 IMG_20180321_092037 IMG_20180321_091928 IMG_20180321_091923