Οδηγίες για τη διαχείριση κρούσματος διεισδυτικής λοίμωξης από Στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGas) στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον

Στο πλαίσιο των καθηκόντων της σχολικής νοσηλεύτριας, που περιλαμβάνουν την ενημέρωση και τη συμβουλευτική προς εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για θέματα υγείας, για την προστασία του σχολείου από ιογενείς καταστάσεις, εποχιακές λοιμώξεις κ.λπ., η σχολική νοσηλεύτρια του σχολείου μας, κ. Θεοχαρίδου Δήμητρα, προβαίνει στην κοινοποίηση των παρακάτω οδηγιών του ΕΟΔΥ που αφορούν τη διαχείριση κρούσματος διεισδυτικής λοίμωξης από Στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGas) στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον, καθώς κατά τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρήθηκαν και τέτοια περιστατικά σε μαθητές του σχολείου.

Επισημαίνουμε πως τα παρακάτω αποτελούν οδηγίες, δεν συνιστούν βοήθημα για ιατρική διάγνωση, και σε οποιαδήποτε ανησυχία για την υγεία των παιδιών ή τη δική σας παρακαλούμε απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας.

Η διαχείριση μεμονωμένου iGAS κρούσματος σε σχολική μονάδα απαιτεί από τους ειδικούς καταρχήν την αναζήτηση της πηγής μόλυνσης του κρούσματος αναφοράς.

Ακολουθεί περίοδος αυξημένης επιτήρησης διάρκειας 30 ημερών στην σχολική μονάδα για εντόπιση τυχόν νέων κρουσμάτων GAS (φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, μολυσματικό κηρίο, οστρακιά) και iGAS, καθώς και ιογενών λοιμώξεων, ειδικά γρίπης και ανεμοβλογιάς στα παιδιά και το προσωπικό των σχολικών μονάδων. Επίσης, οι γονείς και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να ενημερώσουν άμεσα την σχολική μονάδα για νέα κρούσματα GAS και iGAS, καθώς και για περιστατικά γρίπης και ανεμοβλογιάς κατά την περίοδο επιτήρησης.

Η λήψη μέτρων Δημόσιας Υγείας που προλαμβάνουν τη διασπορά των παθογόνων στις σχολικές μονάδες έχει ιδιαίτερη σημασία. Τέτοια μέτρα είναι :

• Η απομόνωση του κρούσματος στρεπτοκοκκικής λοίμωξης τουλάχιστον για 24 ώρες μετά την έναρξη αντιμικροβιακής αγωγής

• Τα μέτρα ατομικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.

• Τα συνήθη μέτρα καθαριότητας και απολύμανσης των επιφανειών και αντικειμένων/ παιχνιδιών που Χρησιμοποιούνται

• Ο σωστός αερισμός των χώρων των σχολικών μονάδων

Το πλήρες κείμενο των οδηγιών του ΕΟΔΥ είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη διεύθυνση.

https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2022/12/odigies-streptokokkos-oikiako-sxoliko.pdf