Πρόγραμμα Πολιτιστικών Θεμάτων «Μέσα από τη λογοτεχνία γνωρίζω τον εαυτό μου και τους άλλους»
Σχολική μονάδα: 8ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας
Τάξη: ΣΤ1
Δασκάλα: Φωτιάδου Αναστασία
Αριθμός μαθητών: Δεκαέξι (8 κορίτσια – 8 αγόρια)
Σχολική χρονιά: 2009-2010
Εισαγωγή
Η συνεχής προσαρμογή και αναβάθμιση της ποιότητας της εκπαίδευσης είναι αναμφισβήτητα ο κυριότερος στόχος για κάθε εκπαιδευτικό σύστημα. Σήμερα προτείνονται καινοτομίες, όπως τα Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων, που στοχεύουν σε ένα σχολείο δημιουργικό, ευχάριστο, βιωματικό, φιλόξενο, κέντρο της ζωής του νέου ανθρώπου, ένα σχολείο που θα είναι ταυτόχρονα ζωή και προετοιμασία για τη ζωή. Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι σημαντικός για τη διαμόρφωση ατόμων με συγκροτημένη και ισορροπημένη ταυτότητα, με κοινωνικές δεξιότητες και σύστημα αξιών, ικανών να ενταχθούν δημιουργικά στην κοινωνία σαν υπεύθυνοι πολίτες.
Τα Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων δεν θεωρούνται ως ξεχωριστό γνωστικό αντικείμενο στο ελληνικό Πρωτοβάθμιο σχολείο αλλά ως καινοτόμο πρόγραμμα, που μπορεί να εντάσσεται στην Ευέλικτη Ζώνη ή/και να χρησιμοποιεί τις ώρες που προβλέπονται στο Α.Π. για διαθεματική προσέγγιση. Πρόκειται για μια διαδικασία μάθησης προσαρμοσμένη σ
την ηλικία των παιδιών που αποβλέπει κυρίως στην αλλαγή ή/και την υιοθέτηση νέων στάσεων (και συμπεριφορών) σε θέματα που αφορούν τον πολιτισμό. Στο να αποκτήσει δηλ. το άτομο την «τάση για μια ορισμένη συμπεριφορά».
Με την έννοια αυτή θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τα καινοτόμα προγράμματα σαν μια «διαδικασία εκπαιδευτικού τύπου» που δεν περιορίζεται στην απλή μετάδοση γνώσεων. Γι΄ αυτό στην διάρκεια της εφαρμογής αυτών των προγραμμάτων δεν είναι αρκετή η απλή μετάδοση γνώσεων με τις συνηθισμένες διδακτικές διαδικασίες, αλλά είναι απαραίτητες οι διαδικασίες της Ενεργητικής Μάθησης και της Βιωματικής Προσέγγισης.
Τα Προγράμματα Πολιτιστικών Θεμάτων ως καινοτόμος μαθησιακή διαδικασία, που φιλοδοξεί να δώσει νόημα και ζωντάνια στην εκπαιδευτική πράξη, είναι αναγκαίο να αξιολογηθούν με μια διαρκή αξιολόγηση, που δεν θα επιβάλλεται και ούτε θα στοχεύει στην αποθάρρυνση δασκάλων και μαθητών. Άλλωστε η καινοτομία στην εκπαίδευση συνδέεται και με τον νέο ρόλο του εκπαιδευτικού.
Οι καινοτόμες δράσεις δίνουν τη δυνατότητα στο δάσκαλο να λειτουργήσει ως συντονιστής και εμψυχωτής. Ο εκπαιδευτικός αλλάζοντας το ρόλο του γίνεται πιο ευρηματικός, επιτρεπτικός, ευέλικτος. Βλέπει τη δουλειά του με μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί τα παιδιά ανταποκρίνονται περισσότερο, τον ανατροφοδοτούν και έτσι εμψυχώνεται και ο ίδιος. Ο δάσκαλος ? εμψυχωτής επιδιώκει την επικοινωνία, την απελευθέρωση της δημιουργικότητας, τη δημιουργία ομάδων και την προώθηση της συμμετοχής, την σύμπραξη όλων στην πολιτιστική ζωή.
Στόχοι όπως οι παραπάνω προάγονται όταν στο σχολείο υλοποιούνται καινοτόμα προγράμματα, όπως και το δικό μας πρόγραμμα καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας με τίτλο: «Μέσα από τη λογοτεχνία γνωρίζω τον εαυτό μου και τους άλλους». Το σχολείο είναι η μόνη κοινωνική δομή, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένα -λόγω της υποχρεωτικής φοίτησης- όλα τα παιδιά, φιλαναγνώστες και μη. Άρα είναι ο κατάλληλος χώρος για να δράσουμε προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση: προσπαθώντας να προκαλέσουμε στα παιδιά την όρεξη για διάβασμα.
Παρακάτω θα παρουσιάσουμε συνοπτικά τον σχεδιασμό του προγράμματος και θα περιγράψουμε την πορεία υλοποίησής του, από το ΣΤ1 του 8ου Δ.Σ. Βέροιας, μέσα από τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις που έγιναν κατά τη σχολική χρονιά 2009-2010. Δίνουμε έμφαση στην αξιολόγησή του ? που έγινε κατά ένα μεγάλο μέρος παράλληλα με την υλοποίησή του- παίρνοντας υπόψη και το σχετικό υλικό που έχει παραχθεί από τα παιδιά, το οποίο και παραθέτουμε σε ξεχωριστά τομίδια. Σκοπός μας είναι αφενός να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα των δράσεών μας, εντοπίζοντας τα θετικά και αρνητικά σημεία, ώστε να συνεισφέρουμε στην βελτίωση των επόμενων προσπαθειών και αφετέρου να «βγει προς τα έξω» η δουλειά των παιδιών.
Περισσότερες πληροφορίες: fotan@sch.gr” data-mce-href=”mailto: fotan@sch.gr”>Φωτιάδου Αναστασία, υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος.