Επίσκεψη στο Βυζαντινό Μουσείο και στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσ.

Την Τρίτη 19/2/2013, μέσα στα πλαίσια του προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο «Αγία Σοφία -Ιστορία ? Παραδόσεις – Αρχιτεκτονική», στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Ε΄ τάξης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Αθανασίου Γκέκα και Σωτηρίου Ζερδαλή, επισκεφθήκαμε το Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τη χριστιανική και βυζαντινή τέχνη μέσα από τις τοιχογραφίες, τα ιερά σκεύη, τις φορητές εικόνες, τα άμφια, τα χειρόγραφα του μουσείου και να τα συνδέσουμε με το θέμα της Ευέλικτης Ζώνης.

Στην συνέχεια προσκυνήσαμε τον τάφο και τα άγια λείψανα του Αγίου Δημητρίου, που φυλάσσονται στον ομώνυμο ναό του, η αρχιτεκτονική του οποίου κατά πολλούς διέσωσε τον γνησιότερο τύπο της ελληνιστικής βασιλικής ή των δρομικών Ναών, με ξύλινη αμφικλινή στέγη.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από αυτήν την παιδαγωγική επίσκεψη και έδειξαν το ανάλογο ενδιαφέρον. Κατόπιν, σε συζήτηση που ακολούθησε στην τάξη, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η αξία της τέχνης δεν βρίσκεται σε ακριβά ή περίεργα υλικά, αλλά στην ικανότητα του καλλιτέχνη να ταιριάζει τα δώρα της φύσης δίνοντας τους χρώμα και κίνηση, έκφραση και ζωντάνια.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου

Αθανάσιος Γκέκας και  Σωτήριος Ζερδαλής 

{AG}2013/e1e2thessaloniki{/AG}

 

Επίσκεψη εργ. Αγιογραφίας και στον Σεβ. Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμονα

Την Παρασκευή 8/2/2013, μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο  ¨Αγία Σοφία ? Ιστορία ? Παραδόσεις ? Αρχιτεκτονική¨, στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Ε? τάξης με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Αθανασίου Γκέκα και Σωτηρίου Ζερδαλή, επισκεφθήκαμε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμονα .Εκεί είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από τον Ποιμενάρχη μας και να συζητήσουμε μαζί του για τις πολλές βυζαντινές εκκλησίες της πόλης μας. Ιδιαίτερα λόγος έγινε για την παλιά Μητρόπολη Βέροιας, για την εκκλησία του Χριστού στην οδό Μητροπόλεως,  του Αγίου Προκοπίου και της Κυριώτισσας.

Παράλληλα επισκεφθήκαμε και το εργαστήριο αγιογραφίας του κ. Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη . Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με ένα αγιογράφο για την τέχνη της αγιογραφίας και τα μυστικά της.

Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και με πολύ ενδιαφέρον άκουγαν τα όσα ειπώθηκαν. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα αποτελέσουν τη γέφυρα που θα ενώσει την τοπική ιστορία της πόλης μας με την Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, το πλέον αντιπροσωπευτικό βυζαντινό μνημείο, για μας τους Ορθοδόξους και όχι μόνο.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Παντελεήμονα και στον κ. Δημήτρη Μαυροκεφαλίδη για τα όσα ενδιαφέροντα μας είπαν, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε φέτος στην Ευέλικτη Ζώνη.

Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου

Αθανάσιος Γκέκας και  Σωτήριος Ζερδαλής

{AG}2013/E1E208feb13{/AG}