Επίσκεψη στο Mουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης

Το Mουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκαν την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012 το Ε1 και το Στ1 του σχολείου μας.

Τα δύο τμήματα με αφορμή τα μαθήματα της ιστορίας αλλά και της γεωγραφίας εκδήλωσαν την επιθυμία να επισκεφθούν το μουσείο για να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τον αγώνα των Μακεδόνων και την απελευθέρωση του τόπου μας, αλλά και για τη λίμνη των Γιαννιτσών που αποξηράνθηκε, καθώς εκεί έγιναν πολλές μάχες εκείνη την εποχή.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ενδιαφέρον όσα τους είπε η ξεναγός και απάντησαν με προσοχή στις ερωτήσεις της. Είδαν από κοντά παλιά έπιπλα και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στο ελληνικό προξενείο την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Το κτήριο του μουσείου, σχεδιασμένο από το διάσημο αρχιτέκτονα Έρνστ Τσίλερ, λειτουργούσε ως προξενείο την εποχή εκείνη.

Επίσης εντύπωση τους έκαναν οι αρκετές αναπαραστάσεις που υπήρχαν στο μουσείο από εικόνες και σκηνές της καθημερινής ζωής εκείνης της εποχής. Τα παιδιά τις παρατήρησαν με προσοχή και δημιούργησαν προφορικά ιστορίες για τους ανθρώπους της εποχής.

Τις ιστορίες αυτές θα καταγράψουν στο σχολείο προσθέτοντας και άλλα στοιχεία για να τα στείλουμε στο μουσείο.

Τέλος οι μαθητές επισκέφθηκαν τον μητροπολιτικό ναό της πόλης , που βρίσκεται δίπλα από το μουσείο και τη μυστική κρύπτη του Μακεδονικού αγώνα, που την εποχή εκείνη λειτουργούσε ως μυστικό πέρασμα για τους

Μακεδονομάχους που ήθελαν να συναντήσουν τον Πρόξενο.

Στην κρύπτη αυτή οι Μακεδονομάχοι ορκίζονταν πίστη στην πατρίδα.

Οι μαθητές διάβασαν τον όρκο των Μακεδονομάχων και είδαν εικόνες πολλών από αυτούς στην κρύπτη.

Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη, σε έναν αξιόλογο χώρο και οι μαθητές το ευχαριστήθηκαν.

{ppgallery}/myMedia/mouseiomakagwna{/ppgallery}