Ήρθε ο Αϊ Βασίλης!

Σήμερα Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου ο Αϊ-Βασίλης ήρθε ξαφνικά στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας!

Ήταν μια όμορφη πρωτοβουλία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, που έδωσε απερίγραπτη χαρά στα παιδιά, τα οποία τον υποδέχτηκαν με χαρούμενες φωνές και ξεφωνητά.

Ο Αι Βασίλης μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά του σχολείου, τους ευχήθηκε καλές γιορτές και ανανέωσε το ραντεβού του για τον επόμενο χρόνο.

Τον είδαμε να φεύγει με το έλκηθρό του, το οποίο για ανεξήγητο λόγο έμοιαζε με αυτοκίνητο…

{AG}2013/vasilios2012{/AG}

Το λεωφορείο της Ρόζας

Την Πέμπτη 13-12-2012 οι μαθητές του Στ1 του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Δημόσια Κεντρική βιβλιοθήκη της Βέροιας. Οι μαθητές άκουσαν με ενδιαφέρον την ιστορία της Ρόζας Παρκς.

Το βιβλίο «Το λεωφορείο της Ρόζας» είναι ένα βιβλίο που δίνει στα παιδιά να καταλάβουν με απλό τρόπο το ρατσισμό που βίωναν οι έγχρωμοι άνθρωποι την δεκαετία του ΄50 στην Αμερική.

Η Ρόζα Παρκς ήταν μια γυναίκα που εναντιώθηκε στην άσχημη συμπεριφορά των λευκών και αρνήθηκε να κάνει αυτό που ο άγραφος νόμος της εποχής όριζε. Η γυναίκα αυτή τόλμησε να κάνει αυτό που κανένας άλλος έγχρωμος δεν τόλμησε. Αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε λευκό.

Ήταν 1η Δεκεμβρίου του 1955 όταν η Ρόζα Παρκς, κουρασμένη από την ολοήμερη δουλειά της, επιβιβάστηκε σε λεωφορείο στο κέντρο της πόλης· κάθισε στη σειρά των θέσεων που προορίζονταν για τους έγχρωμους πολίτες, μα όταν γέμισε το λεωφορείο και μερικοί λευκοί έμειναν όρθιοι, της ζητήθηκε ή μάλλον τη διέταξαν να σηκωθεί και στο κάθισμά της να τακτοποιηθεί ένας λευκός. Όμως η Ρόζα, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της. Οι άλλοι έγχρωμοι συνεπιβάτες σηκώθηκαν υπακούοντας στο νόμο (ο οποίος ίσχυσε μέχρι το 1956, και έπαψε να ισχύει λίγο μετά την άρνηση της αποφασισμένης μοδίστρας), η ίδια όμως εναντιώθηκε κατ? επανάληψιν αναγκάζοντας τον οδηγό να σταματήσει το λεωφορείο και να καλέσει την αστυνομία, η οποία τη συνέλαβε.

Έκανε την αρχή για να αλλάξει η ζωή όλων. Έτσι έγινε σύμβολο της επανάστασης και της ελευθερίας.

Τα παιδιά εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματα των ηρώων της ιστορίας και κατέγραψαν κάποια από αυτά. Πέρασαν ένα όμορφο πρωινό στο χώρο της βιβλιοθήκης, με τη βοήθεια των υπεύθυνων και τους ευχαριστούμε πολύ.

{AG}2013/ROZA{/AG}

Αϊ-Βασίλης έρχεται…

Αϊ-Βασίλης έρχεται στη Βέροια και επισκέπτεται σχολείο; Πού ακούστηκε αυτό; Υπάρχει ο Αϊ-Βασίλης;

Δε γνωρίζουμε τη δική σας απάντηση, αλλά σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι εκπαιδευτικοί και παιδιά τον είδαμε στο σχολείο μας.

Πρώτα πήγε στο Τμήμα Υποδοχής, όπου φοιτούν τα παιδιά Ρομά, και στη συνέχεια στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου. Μοίρασε στα παιδιά δώρα και ζαχαρωτά, τραγούδησε μαζί τους και απάντησε σε ρωτήσεις, όπως: «Είσαι ο Αϊ-Βασίλης;», «Πού είναι τα ελάφια σου;».

Καταφέραμε να τον φωτογραφίσουμε με τη μαγική μηχανή που διαθέτει το σχολείο εξοπλισμένη με αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας που αισθάνονται τη χαρά και τη συγκίνηση των παιδιών.

Μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψη.

{besps}stories/vasilios2012{/besps}

Πώς αντέδρασαν τα παιδιά; Μα, όπως όλα τα παιδιά. Στην αρχή έκπληκτα τον κοίταζαν και δεν το πίστευαν. Στη συνέχεια άρχισαν να χοροπηδούν τρελλαμένα από χαρά και να αγκαλιάζουν τον Αϊ-Βασίλη- ειδικά τα παιδιά μικρής ηλικίας.

Ευχαριστούμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας για την ευκαιρία που πρόσφερε στα παιδιά να νιώσουν κάτι από το πνεύμα των γιορτών, σε εποχές δύσκολες για όλους.

 

Επίσκεψη στο Δάσος των Χριστουγέννων

Τη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες των Β, Γ, Δ, τάξεων και του Τμήματος Υποδοχής με τη συνοδεία εκπαιδευτικών του σχολείου επισκέφθηκαν το Δάσος των Χριστουγέννων στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας. 

Πήραν μέρος σε δράσεις στο «Εργαστήρι του Αι Βασίλη», έγραψαν γράμματα με τις επιθυμίες τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων και επισκέφθηκαν το «Πάρκο των Δεινοσαύρων».

Μερικές φωτογραφίες από την επίσκεψη.

{AG}2013/naousa2012{/AG}