Επιμορφωτική ημερίδα στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας

Την Τρίτη 18-6-2019, πραγματοποιήθηκε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Βέροιας με τη συμμετοχή όλων των Εκπαιδευτικών του σχολείου, επιμορφωτική ημερίδα, με τίτλο «Πρόληψη και αντιμετώπιση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στο σχολείο».

Η επιμορφωτική ημερίδα διοργανώθηκε από τον Γεώργιο Μακαρατζή Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου του 3ου Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)  Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου και με τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Ημαθίας ΠΡΟΣΒΑΣΗ κ. Γεωργιάδου Σεβαστή, Κοινωνική Λειτουργό και  Μπασιούρη Φανή, Ψυχολόγο.

Κατά την διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν τα παρακάτω βιωματικά εργαστήρια

  • «Ο κύκλος των αναγκών», για την διερεύνηση αναγκών, την ανάδειξη σημαντικών στοιχείων του ρόλου του δασκάλου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
  • «Διαδρομές ζωής», με αναστοχασμό πάνω στην πορεία των προγόνων μας και τη σημασία της πορείας τους στο παρόν.
  • «Είμαι …ο/η….», για την σπουδαιότητα του εκπαιδευτικού ρόλου, με αναφορά στους στόχους και τους σκοπούς της ιδιότητας του εκπαιδευτικού, μέσα από τις προκλήσεις του σήμερα (όπως διαφορετικότητα, προσφυγικό, διαπολιτισμικότητα).
  • «Το πορτρέτο μου», εστιάζοντας και αναδεικνύοντας τα θετικά  χαρακτηριστικά των μελών της ομάδας  μέσα από τον εικαστικό λόγο,  με στόχο την ενδυνάμωση των δεσμών.

Στο τέλος της ημερίδας ακολούθησε συζήτηση.

Πρόγραμμα συνεργασίας του ΣΤ1 του σχολείου μας με σχολείο της Πολωνίας

Πρόγραμμα συνεργασίας του ΣΤ1 του σχολείου μας με σχολείο της Πολωνίας στο μάθημα της γερμανικής γλώσσας.

 

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2018- 2019 το τμήμα ΣΤ1 συνεργάστηκε με το αντίστοιχο τμήμα του δημοτικού σχολείου του Dziekanowice στην Πολωνία σε ένα πρόγραμμα  ανταλλαγής γραμμάτων και καρτών που είχε ως στόχο τη γνωριμία των μαθητών μεταξύ τους και την επαφή με τον πολιτισμό της ξένης χώρας. Συνολικά ανταλλάχθηκαν πέντε γράμματα. Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε στη γερμανική γλώσσα.

  1. Συστηνόμαστε και στέλνουμε χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές και τα χριστουγεννιάτικα έθιμα στη χώρα μας.

https://photos.app.goo.gl/wMfaikSndPWB7XhN9

  1. Γράφουμε για τον εαυτό μας και παρουσιάζουμε την πόλη και την περιοχή μας.

https://photos.app.goo.gl/2xazDqozAG9MdJ6w5

  1. Περιγράφουμε το σχολείο μας και το σχολικό μας πρόγραμμα.

 https://photos.app.goo.gl/dfBUBcc7SU1pu4cBA

  1. Στέλνουμε πασχαλινές ευχές και περιγράφουμε τα έθιμα του Πάσχα.

https://photos.app.goo.gl/SrmY4NJPeXBKc6rV8

https://drive.google.com/file/d/1cOXiPg4To030c66ZGaglM6lxtvrxs-bS/view?usp=sharing

  1. Μιλάμε για την χώρα μας.

https://photos.app.goo.gl/TLjTXLa5zMbYLhzR6

https://docs.google.com/presentation/d/10Nj1xbjdTT4JE-u3tBd9Ad2YE3q-L_gbDi261GmNwp4/edit?usp=sharing

Με την άδεια των γονέων τους οι μαθητές αντάλλαξαν στο τέλος του σχολικού έτους τις προσωπικές τους ηλεκτρονικές διευθύνσεις, έτσι ώστε να συνεχιστεί η επικοινωνία τους και σε προσωπικό επίπεδο, καθώς έγιναν φίλοι κατά τη διάρκεια του προγράμματος.

Διάκριση για το έργο eTwinning του ΣΤ2

σήμαΣτα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning το τμήμα ΣΤ2 του σχολείου μας υλοποίησε στο μάθημα της γερμανικής γλώσσας έργο με τίτλο „Parlament der Tiere“ (η Βουλή των Ζώων) και απέσπασε ένα από τα πρώτα βραβεία στον 66ο  Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό, που για φέτος είχε ως σύνθημά του „YOUrope – es geht um dich“ (YOUrope – it’s about you).

Στόχος του φετινού διαγωνισμού ήταν να παροτρύνει τους μαθητές να ασχοληθούν με θέματα που αφορούν την Ευρώπη και το μέλλον της, θέτοντας μερικά ερωτήματα όπως: Ποιες αξίες υποστηρίζεις; Τι θα ήθελες να αλλάξεις για τα παιδιά και τους νέους;

Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή και επικοινωνία με μαθητές από σχολεία της Γερμανίας, της Ουκρανίας και της Σλοβενίας, και μέσα από ποικίλες δραστηριότητες (συνεντεύξεις, παρουσιάσεις, δημιουργία κόμικς, τηλεδιασκέψεις) αντάλλαξαν απόψεις και διατύπωσαν τα αιτήματά και τις προτάσεις τους για ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μας πατήστε για την παρουσίαση έργου , η Βουλή των Ζώων (Parlament der Tiere)