Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών

DSC03533Μαθήματα Πρώτων Βοηθειών παρακολούθησαν την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 οι μαθητές/τριες των τάξεων Ε1-Ε2 καθώς και των τάξεων ΣΤ1 -ΣΤ2,  από την εκπαιδεύτρια του περιφερειακού τμήματος τ
ου Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κα Χρυσούλας Λιούλια.

Οι μαθητές μας ενημερώθηκαν για το πότε ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός και για τις δράσεις του καθώς για το πόσο απαραίτητες είναι οι βασικές γνώσεις των πρώτων βοηθειών, γνώσεις ζωής που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνθρωπος στον πλανήτη.

Η προσφορά των πρώτων βοηθειών δεν είναι ευθύνη ούτε έργο των λίγων ή των ειδικών. Είναι μια ανάγκη και ύψιστο καθήκον κάθε ενεργού πολίτη σε αυτό τον κόσμο.  

Μέσα από βιωματικό τρόπο οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για την πρόληψη ατυχημάτων και την παροχή Πρώτων  Βοηθειών, συγκεκριμένα ενημερώθηκαν για :

 • Τη σωστή σειρά των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσουν για την ασφαλή και αποτελεσματική παροχή Πρώτων Βοηθειών

Για το πώς αντιμετωπίζουμε:

 • Τραύμα ? Αιμορραγίες – Ρινορραγίες
 • Δαγκώματα – Τσιμπήματα
 • Κακώσεις σκελετού (διάστρεμμα, εξάρθημα, κάταγμα)
 • Ποια είναι η θέση ανάνηψης
 • Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που δίνουμε σένα άτομο που νοιώθει ζάλη
 • Πως συμπεριφερόμαστε σ? ένα λιποθυμικό επεισόδιο
 • Τι κάνουμε σε περίπτωση επιληπτικού επεισοδίου

  
Τα παιδιά παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρων και με ενεργεί συμμετοχή.

Λόγω του πλήθους αποριών  η παρουσίαση έκλεισε με την υπόσχεση της κα Χρυσούλας Λιούλιας για μια δεύτερη επίσκεψη.

Η εκπαιδευτικός φυσικής αγωγής Μιχαηλίδου Σταυρούλα καθώς και οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων τμημάτων Ε1 Λαζόπουλος Μέλιος ,Ε2 Ζερδαλής Σωτήρης, ΣΤ1  Μακρυκώστας Ευθύμιος, ΣΤ2 Γκέκας Αθανάσιος ευχαριστούν την εκπαιδεύτρια του Ερυθρού Σταυρού για τις πολύτιμες γνώσεις που έδωσε στους μαθητές /τριες του σχολείου μας. 

10ος Διαγωνισμός Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ Μ_ ΕΥΚΛΕΙΔΗ 1Σας ενημερώνουμε ότι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία διοργανώνει το 10ο  Μαθητικό Διαγωνισμό στα Μαθηματικά, «Παιχνίδι και Μαθηματικά» για μαθητές Δημοτικού.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. στις 4 Μαρτίου 2016, ημέρα Παρασκευή, για τους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων, κατά τις ώρες 08: 15 έως 10: 15, με σχετική τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό για τους μαθητές είναι προαιρετική.

Ο παιδαγωγικός σκοπός του διαγωνισμού είναι :
? να αντιληφθούν οι μαθητές ότι τα μαθηματικά κρύβουν ομορφιά και προσφέρουν πολλές δυνατότητες στη ζωή μας,
? να εκτιμήσουν τη χρήση των μαθηματικών σε πολλές εφαρμογές,
? να χρησιμοποιήσουν τη μαθηματική τους σκέψη σε ευχάριστα και έξυπνα προβλήματα.
Ορισμένα από τα ερωτήματα -δραστηριότητες που θα περιέχει ο διαγωνισμός θα δοθούν ως παιχνίδι, στο οποίο οι μαθητές θα κληθούν να συμπληρώσουν κάποια κενά ή να σχεδιάσουν κάτι, ως απάντηση. Επίσης, ορισμένα ερωτήματα θα απαιτούν τον υπολογισμό της λύσης ενός προβλήματος.

Τα θέματα του προηγούμενου διαγωνισμού του έτους 2015, themata_lyseis_e_2015, και themata_lyseis_st_2015.

Θέματα και λύσεις παλαιότερων διαγωνισμών  μπορείτε να δείτε εδώ.

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Ως Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου έχει καθιερωθεί παγκόσμια η 10η Φεβρουαρίου. Στο σχολείο μας όλες οι τάξεις πέρασαsafe internetν τις ώρες Πληροφορικής αυτής της εβδομάδας βλέποντας εκπαιδευτικό υλικό από τον κόμβο Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (του Π.Σ.Δ.), συζητώντας έννοιες όπως προσωπικά δεδομένα, ψηφιακή ταυτότητα, ιδιωτικότητα, ασφάλεια κ.α. Οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις, μετέφεραν εμπειρίες και σχολίασαν το υλικό που είδαμε .

Η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου (saferinternet) είναι ένα σύνθετο ζήτημα, συνεχές και αφορά όλους τους χρήστες του Διαδικτύου, ανεξαρτήτου ηλικίας, μόρφωσης, φύλλου κλπ. Κάθε προσπάθεια προς μια ασφαλέστερη χρήση του διαδικτύου αξίζει, ειδικά αν πρόκειται για τα παιδιά.

Εποχική Γρίπη

gripi

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ (Φ1/19740/Δ2 /5-2-2016),  Με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την εμφάνιση της εποχικής γρίπης, συστήνονται στις σχολικές μονάδες οι ακόλουθες οδηγίες με σκοπό την πρόληψη της εξάπλωσής της:

 1. Παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης αναμένουν, σε χώρο όπου δε θα έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα, μέχρι να τα παραλάβουν οι γονείς ή οι κηδεμόνες τους, οι οποίοι θα πρέπει να ειδοποιούνται αμέσως.
 2. Συστήνεται για την αποφυγή της εξάπλωσης της εποχικής γρίπης να τηρούνται οι κανόνες ατομικής υγιεινής, όπως:
 • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 • Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.
 • Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση στους κάδους απορριμμάτων.
 • Απαγορεύεται τα παιδιά να πίνουν νερό απευθείας από τη βρύση με το στόμα.
 • Τακτικό πλύσιμο των χεριών των παιδιών και των εργαζομένων με υγρό σαπούνι και νερό ή εναλλακτικά να χρησιμοποιείται αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Οι παραπάνω οδηγίες πρέπει να τηρούνται και από το προσωπικό των κυλικείων.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές σχολικών μονάδων να ενημερώσουν την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικούς, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων).

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΗΣ

Υλοποίηση προγράμματος προληπτικής οδοντιατρικής

toothΤην Τρίτη 2/02/2016 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου του ΠΕΔΥ Ημαθίας, στο πλαίσιο υλοποίησης Προγράμματος Προληπτικής Οδοντιατρικής στους μαθητές της Α΄ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Διεύθυνσής Π.Ε Ημαθίας. (Με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων).

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κλιμακίου μετά και την έγγραφη συγκατάθεση των κηδεμόνων τους πραγματοποιήθηκε:

α. Ενημέρωση των μαθητών για τη διαδικασία της οδοντιατρικής εξέτασης και παρουσίαση οδηγιών οδοντιατρικής πρόληψης και στοματικής υγιεινής,

β. Οδοντιατρική εξέταση των μαθητών (απλή οδοντιατρική επισκόπηση της στοματικής κοιλότητας του κάθε μαθητή),

γ. Συμπλήρωση του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή με τα ευρήματα της εξέτασης ή συμπλήρωση του δελτίου επικοινωνίας για τους γονείς (στην περίπτωση που ο μαθητής δεν έχει προσκομίσει το βιβλιάριο υγείας),

ε. Παράδοση του βιβλιαρίου ή του δελτίου επικοινωνίας στον μαθητή.

Επίσκεψη της ΣΤ΄τάξης σε Έκθεση ζωγραφογλυπτικής

Η Στbusato΄τάξη επισκέπτεται την έκθεση ζωγραφογλυπτικής της Ντανιέλα Μπουζάτο στον Χώρο Τεχνών Βέροιας

Την Παρασκευή στις 29 Ιανουαρίου οι μαθητές των δύο τμημάτων της ΣΤ΄ τάξης επισκέφθηκαν τον Χώρο Τεχνών Βέροιας και παρακολούθησαν την Έκθεση ζωγραφoγλυπτικής της Κας Ντανιέλας Μπουζάτο. Οι μαθητές θαύμασαν δημιουργίες της εικαστικού, φτιαγμένες με χαρτί εφημερίδας, με θέματα εμπνευσμένα από την καθημερινότητα όπως η προσφυγιά, η οικονομική κρίση, οι σχέσεις των ανθρώπων, η παιδική αθωότητα, η αγάπη για την πατρίδα κ.α.

IMG_1071 IMG_1073 IMG_1074 IMG_1075 IMG_1076 IMG_1079 IMG_1080 IMG_1081 IMG_1083 IMG_1084 IMG_1086 IMG_1087 IMG_1092 IMG_1093 IMG_1095