Αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων κινδύνου στους σχολικούς χώρους

antis_1Με εγκύκλιο της 14-10-2016 το Υπουργείο Παιδείας ζητά από όλες τις σχολικές μονάδες να επικαιροποιήσουν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για σεισμό. Επί του θέματος αυτού το σχολείο μας έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες:

Έχει επικαιροποιηθεί το Ενοποιημένο Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου, Πυρκαγιών, Ακραίων Καιρικών Φαινομένων, Τεχνολογικών Καταστροφών και ΧΒΡΠ περιστατικών για το σχολικό έτος 2016-17 με την υπ. αριθμ. 2/9-9-2016 Πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων.

Ειδικά για τους μαθητές της Α τάξης γίνεται ειδική ενημέρωση και έμπρακτη εφαρμογή ασκήσεων προστασίας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων  της Ευέλικτης Ζώνης κατά τις πρώτες εβδομάδες του σχολικού έτους.

Η εκπαίδευση επί των προβλεπόμενων διαδικασιών και η επιτυχής υλοποίησή τους αποτελεί βασική προτεραιότητα του προσωπικού του σχολείου. Η εξοικείωση του διδακτικού προσωπικού και του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου με τις διαδικασίες και τις ενέργειες πρόληψης και αντιμετώπισης εξασφαλίζεται από τις προγραμματισμένες δραστηριότητες τόσο σε επίπεδο τάξης όσο και στο σύνολο του σχολείου με τη διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας (μία ανά διδακτικό τρίμηνο).

Το Ενοποιημένο Μνημόνιο Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου, Πυρκαγιών, Ακραίων Καιρικών Φαινομένων, Τεχνολογικών Καταστροφών και ΧΒΡΠ περιστατικών είναι δημοσιευμένο στο σχολικό ιστολόγιο προς ενημέρωση όλων των μελών της σχολικής μας κοινότητας.

Αντιφυματικός Εμβολιασμός

embΣύμφωνα με την εγκύκλιο Φ7/1900/164410/Δ1/ 5-10-2016/ ΥΠΠΕΘ  με την οποία μας κοινοποιήθηκε η υπ Γ1α/Γ. Π.οι 69076/16-9-2016 εγκύκλιο του Υπουργείου υγείας, δεν θα διενεργείται πλέον καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός στην σχολική ηλικία.

Ειδικότερα αναφορικά με την διενέργεια του αντιφυματικού εμβολιασμού στα παιδιά επισημαίνεται ότι:

  1. Η Ελλάδα είναι χώρα χαμηλής ενδημικότητας για τη φυματίωση και στις συνθήκες αυτές ο καθολικός εμβολιασμός παιδιών της Α’ Δημοτικού δεν έχει επαρκή αποτελεσματικότητα. Για το λόγο αυτό συνιστάται επικέντρωση στον εμβολιασμό κατά τη γέννηση (ή έως την ηλικία των 5 ετών) των παιδιών που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο.
  2. Καθολικός αντιφυματικός εμβολιασμός σε παιδιά ηλικίας Α’ Δημοτικού δεν εφαρμόζεται πλέον σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατόπιν εισηγήσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που έγιναν αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

  1. Η διακοπή της εφαρμογής καθολικού αντιφυματικού εμβολιασμού (εμβόλιο BCG) στα παιδιά της Α’ Δημοτικού.
  2. Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών τροποποιείται ως ακολούθως:
  • Η πρόληψη της φυματίωσης συστήνεται να γίνεται με εμβολιασμό με BCG στη γέννηση σε νεογνά αυξημένου κινδύνου όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω:
  • Νεογνά μεταναστών που προέρχονται από χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης ή που ζουν σε δυσχερείς συνθήκες.
  • Νεογνά αθιγγάνων καθώς και άλλων πληθυσμιακών ομάδων που ζουν σε συνθήκες ομαδικής διαβίωσης.
  • Νεογνά μητέρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV (εξαιρούνται βρέφη που έχουν ήδη συμπτωματολογία βρεφικού AIDS).
  • Νεογνά οικογενειών που πρόκειται να μετακινηθούν σε χώρες με υψηλό ή μέσο δείκτη φυματιώδους διαμόλυνσης.
  • Νεογνά στο άμεσο περιβάλλον των οποίων υπάρχει άτομο με ενεργό φυματίωση, το οποίο δε συμμορφώνεται στη θεραπεία ή πάσχει από πολυανθεκτική νόσο και το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί.

Ο εμβολιασμός με BCG συστήνεται επίσης σε μεγαλύτερα βρέφη και παιδιά μέχρι και την ηλικία των 5 ετών που ανήκουν στις προαναφερθείσες ομάδες αυξημένου κινδύνου και δεν έχουν εμβολιαστεί με BCG

Συνδρομή Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ετήσια συνδρομή ανέρχεται στο ποσό των 5? ανά οικογένεια ανεξάρτητα από τον αριθμό των παιδιών. Παρακαλούμε όπως επιστρέψετε φόρμα με τα χρήματα μέσω των παιδιών σας στους δασκάλους, αναγράφοντας τα στοιχεία  που ζητούνται και ακολούθως με φροντίδα του συλλόγου θα σας παραδοθεί η απόδειξη.

Η συνδρομή αυτή αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων για το Σύλλογο και είναι σημαντική προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών μας.

Με εκτίμηση

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Βέροιαςsindomit_1

3η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

img_1160Στο πλαίσιο  της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016, το 8ο 12/θ Δημοτικό Σχολείο Βέροιας διοργάνωσε ποικίλες αθλητικές δραστηριότητες και παιχνίδια με κοινό θεματικό άξονα δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μαθητές να συμμετάσχουν σε ενδιαφέροντα αθλήματα, να συνεργαστούν, να αγωνιστούν δίκαια, να χαρούν.

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας  και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα υιοθέτησης ενός πιο δραστήριου τρόπου ζωής των παιδιών και εφήβων και στην προσπάθεια να παρακινήσει τους μαθητές να συμμετάσχουν  σε οποιοδήποτε είδος φυσικής δραστηριότητας με απώτερο στόχο τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, την καλλιέργεια ή/και ενίσχυση της ευεξίας, υιοθετεί το σύνθημα της Μαθητιάδας  ως λογότυπο της 3ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού (143571/Γ4/10-9-2014 Υ.Α.) για το τρέχον έτος 2016-2017 : «Νοιώσε τη  χαρά  της  άθλησης  χωρίς το άγχος της  νίκης και το φόβο της αποτυχίας: Αθλητισμός- Δικαίωμα για όλους

Για τον συντονισμό και την υλοποίηση της δράσης αυτής υπεύθυνοι ήταν οι εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής Εξιζίζου Θεοδώρα και Μιχαηλίδου Σταυρούλα σε συνεργασία με όλους τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δύο Φάσεις:

1ο: Στο χώρο του Σχολείου, με την προβολή προβολή ταινιών σχετικά με τον αθλητισμό στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για το περιεχόμενο των ταινιών και εικαστική δημιουργία με την κατασκευή κολάζ.

2ο: Στο ΕΑΚ Μακροχωρίου Ημαθίας την Δευτέρα 3/10/2016, πραγματοποιήθηκαν από τους Εκπαιδευτικούς της Φυσικής Αγωγής με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών των τάξεων, αθλητικές δραστηριότητες, κινητικές δραστηριότητες, παιχνίδια, χορός, αθλήματα.(Ποδόσφαιρό, Καλαθοσφαίριση, Πετοσφαίριση, Χειροσφαίριση) Αθλήματα Στίβου ανάλογα με την ηλικία των μαθητών/τριών ως εξής:

Α – Β – Γ τάξη, γνωριμία με τα αγωνίσματα του στίβου:  

1.Αγώνα ταχύτητας με μεικτές ομάδες 50μ  2. Ρίψη σφαίρας   3.Άλμα σε μήκος  4.σκυταλοδρομίας 4χ100

Δ τάξη, χειροσφαίριση.

Ε τάξη, καλαθοσφαίριση 5χ5 2περι;oδων

ΣΤ τάξη, ποδόσφαιρο 5χ5

Ε – ΣΤ, τάξη κοριτσιών πετοσφαίριση

Η Εκδήλωση ολοκληρώθηκε με «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»