Άσκηση αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου

antis_1Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, την 3η διδακτική  ώρα του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η πρώτη προγραμματισμένη άσκηση αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου σε συνεργασία με τις σχολικές μονάδες του συγκροτήματος (8ο Νηπιαγωγείο και Ειδικό Σχολείο Βέροιας).

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων ενημέρωσαν το 1ο διδακτικό δίωρο του μαθητές τον ορθό τρόπο κάλυψης του σώματός τους κάτω από το θρανίο, το χαρακτηριστικό ήχο που θα σημάνει την έναρξη και τη λήξη της άσκησης, για το χώρο συγκέντρωσης, τις διαδρομές που θα ακολουθήσουν κατά διαδικασία εκκένωσης του κτιρίου. Στους μαθητές της Α΄ τάξης που φέτος ήρθαν για πρώτη φορά στο σχολείο μας, καθ΄όλη την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ειδική ενημέρωση, αξιοποιώντας σχετικό υλικό του ΟΑΣΠ, για τους ενδεδειγμένους τρόπους αντίδρασης και προστασίας.

Η ενημέρωση για τους μαθητές θα συνεχιστεί, με αξιοποίηση των ωρών του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης, προκειμένου να εμπεδωθεί μια λειτουργική και ασφαλής συμπεριφορά στην αντιμετώπιση της διαδικασίας της άσκησης και εν γένει του φαινομένου, αν αυτό προκύψει.

Η άσκηση χρονομετρήθηκε προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητά της και να γίνουν οι απαιτούμενες προσαρμογές στο μέλλον.

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου. Είναι μία ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί το κοινό στη σπουδαιότητα της εκμάθησης γλωσσών και να προωθηθεί ο πολιτιστικός πλούτος της Ευρώπης.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών  τα τμήματα γερμανικών και γαλλικών της ΣΤ΄ τάξης συμμετείχαν σ? ένα παιχνίδι αναζήτησης των αξιών της Ευρώπης.

Θέλετε να μάθετε πώς παίξαμε το «κυνήγι του θησαυρού»;

  • Οι εκπαιδευτικοί των τάξεων έκρυψαν σε διάφορα σημεία του σχολείου γρίφους γραμμένους σε χαρτάκια, στα γερμανικά και στα γαλλικά.
  • Οι μαθητές των δύο τμημάτων συμβουλευόμενοι τον ειδικό χάρτη που είχε το κάθε τμήμα, ξεχύθηκαν στο προαύλιο για να αναζητήσουν τους γρίφους. Τους συγκέντρωσαν σε κουτάκια και στη συνέχεια ανέβηκαν στις αίθουσές τους και έλυσαν τους γρίφους.
  • Η λύση των γρίφων οδήγησε στο σχηματισμό της λέξης «αλληλεγγύη» στα γαλλικά (solidarit?) και στα γερμανικά (solidarit?t).
  • Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν σε μία αίθουσα και δημιούργησαν από κοινού μία αφίσα στην οποία πρόσθεσαν και άλλες αξίες γραμμένες στις τέσσερις γλώσσες που γνωρίζουν.

Πατώντας εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την δραστηριότητα.

 

Ζήτω η πολυγλωσσία!

Διέλευση Ολυμπιακής Φλόγας

Στις 29 Οκτωβρίου 2017 Θα διέλθει από την Πόλη της Βέροιας η Ολυμπιακή Φλόγα για τους XXIII Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Προσκαλούνται οι μαθητές και μαθήτριες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διαδρομή της πορείας μέσα από την πόλη μας. Η ανταπόκριση όλων θα αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τιμητική επιλογή της Πόλης της Βέροιας για την διέλευση από την ΕΟΕ.

Συμμετοχή στον «1ο Αριστοτέλειο Δρόμο Αντοχής»

Η περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, ο δήμος Ηρωικής Πόλης Νάουσας και ο Δήμος Βέροιας συνδιοργανώνουν στις 22 Οκτωβρίου τον «1ο Αριστοτέλειο Δρόμο Αντοχής» με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο του ανακτόρου των Αιγών και τερματισμό τη Σχολή Αριστοτέλη (32 χιλιόμετρα).

Παράλληλα θα διεξαχθεί και δρόμος 5 χιλιομέτρων  για μαθητές σχολείων με δωρεάν συμμετοχή δηλώσεις έως 19-10-2017.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: Αριστοτέλειος Δρόμος

Επιδημική Έξαρση Ιλαράς – Εμβολιασμός

Με αφορμή την επιδημική έξαρση ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, και πρόσφατα στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει:

  • Τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
  • Τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή ?εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό? το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής.

Μέτρα Πρόληψης για την ΙΛΑΡΑ

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ι. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ

4η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

4h-hmera-sxolikou-athlitismou-afisaΤην Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017 οι μαθητές και οι μαθήτριες του  Δημοτικού Σχολείου συμμετείχαν σε οργανωμένες αθλητικές δράσεις- δραστηριότητες στα πλαίσια της   4ης Πανελλήνιας Ημέρας  Σχολικού Αθλητισμού με κεντρικό σύνθημα «ΑΘΛΟΥΜΑΙ –ΧΑΡΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»

Με απόφαση, του συλλόγου διδασκόντων λόγω έλλειψης χώρου και  υποδομών οι διοργάνωσαν μια ημέρα γεμάτη δραστηριότητες, όπου όλοι μπόρεσαν να συμμετάσχουν, να αγωνιστούν, να διασκεδάσουν, στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ραχιάς Ημαθίας.

Αρχικά οι μαθητές /τριες  ανά τάξεις  ξεκίνησαν με  τις προτεινόμενες  δραστηριότητες  ( Α΄& Β΄ τάξεις μπαλόνι, Γ΄& Δ΄ τάξεις αερόμπαλα, Ε΄& ΣΤ΄ τάξεις μπάλα πετοσφαίρισης) έπαιξαν, κρατώντας τη μπάλα ψηλά,, δίνοντας πάσες ο ένας στον άλλον και μετρώντας παράλληλα τις επιτυχημένες  προσπάθειες. Σε περίπτωση πτώσης της μπάλας άρχιζε το μέτρημα από την αρχή.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν από την Εκπαιδευτικό της Φυσικής Αγωγής με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών των τάξεων, αθλητικές δραστηριότητες, κινητικές δραστηριότητες, παραδοσιακά παιχνίδια,, αθλήματα. (Ποδόσφαιρο, Καλαθοσφαίριση, Πετοσφαίριση, Χειροσφαίριση) ανάλογα με την ηλικία των μαθητών/τριών.