Τηλεδιάσκεψη για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 οι μαθητές του σχολείου μας (και πιο συγκεκριμένα οι τάξεις Ε’ και ΣΤ’) παρακολούθησαν τηλεδιάσκεψη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο ? Συνεργασία Υπ. Παιδείας & Υπ. Προστασίας του Πολίτη στα πλαίσια του «Κοινωνικού σχολείου».

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και ειδικά καταρτισμένους αξιωματικούς με τη σύγχρονη χρήση οπτικοακουστικού υλικού και εκπαιδευτικών βίντεο που έχουν δημιουργήθηκαν ειδικά για το σκοπό αυτό. Κατά την διάρκεια της παρουσίασης δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να ενημερωθούν για θέματα όπως οι κίνδυνοι κατά την πλοήγηση, ο εθισμός, τρόποι προστασίας κ.ά.

{AG}2014/safeweb{/AG}

Επίσκεψη στο Βλαχογιάννειο Μουσείο

Την Τετάρτη  29/10/2014, μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο: «Η πόλη της Βέροιας: Διαδρομές Ιστορίας από τον Μακεδονικό Αγώνα μέχρι το τέλος του εμφυλίου», οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ1 με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Σωτήρη Ζερδαλή, επισκέφθηκαν το Βλαχογιάννειο Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας και Τέχνης Βέροιας. Εκεί τους υποδέχθηκε ο υπεύθυνος του μουσείου κ. Κανέλλος Ντόντος, ο οποίος και τους ξενάγησε στους χώρους των δύο ορόφων του μουσείου, όπου εκτίθενται εκθέματα που καλύπτουν την ιστορική περίοδο από τον Μακεδονικό Αγώνα έως και σήμερα.
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από αυτή την επίσκεψη και με πολύ ενδιαφέρον παρακολούθησαν την ξενάγηση, διατυπώνοντας ενδιαφέρουσες και εύστοχες ερωτήσεις.  Αναμφίβολα επιτεύχθηκαν οι διδακτικοί και οι παιδαγωγικοί στόχοι αυτής της επίσκεψης.
Θέλω να εκφράσω  θερμές  ευχαριστίες στον κ.Κανέλλο Ντόντο για τα όσα ενδιαφέροντα είπε στους μαθητές, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην πληρέστερη κατανόηση του φετινού θέματος της Ευέλικτης Ζώνης.

Γιορτή για την επέτειο του “ΟΧΙ”

Την Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 και του ηρωικού “ΟΧΙ”. Στη γιορτή, που παρουσίασαν οι  μαθητές των τμημάτων της ΣΤ’ Τάξης, διαβάστηκε το χρονικό, πεζά κείμενα ενώ στα τραγούδια συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου.
Την γιορτή ετοίμασαν οι εκπαιδευτικοί Ζερδαλής Σωτήρης και Πουρσαλίδου Κυριακή ενώ η μουσικός του σχολείου κ. Αναγνώστου Ελένης είχε την μουσική επιμέλεια.

{AG}2014/28Oct2014{/AG}

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014, στα πλαίσια της Πανελλήνια Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού πραγματοποιήθηκαν στην αυλή του σχολείου μας οι παρακάτω δράσεις σε συνεργασία με το Σχολείο Ειδικής Αγωγής Βέροιας και το 8ο Νηπιαγωγείο Βέροιας:

  • 10.00-11.30: Σκυταλοδρομίες με τη συμμετοχή των μαθητών/τριών της Α’, Β’ και Γ’ τάξης του σχολείου μας καθώς και των μαθητών του Σχολείου Ειδικής Αγωγής και του 8ου Νηπιαγωγείου
  • 11.45-12.30: Αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ μαθητών/τριών της Δ’ τάξης του σχολείου μας.

Ακολουθεί ένα μικρό video από τις εκδηλώσεις και φωτογραφικό υλικό…

{AG}2014/SxolAthl{/AG}

 

Μαθαίνουμε για την τοπική μας ιστορία

Την Πέμπτη 9/10/2014, μέσα στα πλαίσια του Προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο: «Τοπική Ιστορία της Βέροιας: Μακεδονικός Αγώνας, Απελευθέρωση, Κατοχή, Εμφύλιος », οι μαθητές και οι μαθήτριες του ΣΤ1 με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Σωτήρη Ζερδαλή, επισκέφθηκαν τον «Χώρο Τεχνών Βέροιας», όπου στον 2ο όροφο τους υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Μ.Ι.Π.Η.  κ. Εμμανουήλ Ξυνάδας. Εκεί συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο: «Κατοχή, Αντίσταση, Εμφύλιος στη Βέροια», που πραγματοποιείται από την Ε.Μ.Ι.Π.Η. σε συνεργασία με το Κέντρο Τοπικής  Ιστορίας και Πολιτισμού Βέροιας, το οποίο μας παρουσίασε η κ. Αναστασία Ταναμπάση Γραμματέας της Ε.Μ.Ι.Π.Η. με τη βοήθεια της κ. Ιωάννας Ζιώγα μέλους της Ε.Μ.Ι.Π.Η.   
Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από αυτή την επίσκεψη και με πολύ ενδιαφέρον συμμετείχαν σε όλες τις φάσεις του εκπαιδευτικού προγράμματος. Στο τέλος ο κ. Εμμανουήλ Ξυνάδας μας ξενάγησε στη μουσειακή έκθεση ιστορικών υλικών της Κ.Ε.Π.Α. «Ιστορικό Πανόραμα» που φιλοξενείται στον «Χώρο Τεχνών Βέροιας».  Αναμφίβολα επιτεύχθηκαν οι διδακτικοί και οι παιδαγωγικοί στόχοι αυτής της επίσκεψης.
Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Πρόεδρο της Ε.Μ.Ι.Π.Η.  κ. Εμμανουήλ Ξυνάδα, την κ. Αναστασία Ταναμπάση Γραμματέα της Ε.Μ.Ι.Π.Η. και την κ. Ιωάννα Ζιώγα μέλος της Ε.Μ.Ι.Π.Η., για τα όσα ενδιαφέροντα μας είπαν, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την τοπική ιστορία της πόλης μας.

{AG}2014/15_Oct-istoria{/AG}

Μαθητική επίσκεψη στο πλανητάριο της Θεσσαλονίκης

Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄τάξεων του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους Δασκάλους/ες τους την Τρίτη 14 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το κέντρο “Νoesis” στη Θεσ/νίκη. Στο «Κοσμοθέατρο» παρακολούθησαν την προβολή των ταινιών 3D “Ο μηχανισμός των αντικυθήρων” και “Δεινόσαυροι”
Το πλανητάριο με θόλο εξωτερικής διαμέτρου 25m και εσωτερικής 18m, με 150 επικλινείς θέσεις και εξοπλισμένο με προβολικά μηχανήματα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές της τελευταίας ψηφιακής τεχνολογίας,  προσέφερε στους μαθητές  ένα μαγικό ταξίδι μακριά από τους νόμους της βαρύτητας της Γης.

{AG}2014/Plan14okt14{/AG}

16 Οκτωβρίου 1912: Η απελευθέρωση της Βέροιας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, παραμονή της επετείου απελευθέρωσης της Βέροιας, μια μικρή εκδήλωση στα πλαίσια της οποίας διαβάστηκε στα παιδιά το παρακάτω κείμενο (την επιμέλεια του οποίου είχε ο δάσκαλος του σχολείου κ. Λαζόπουλος Μέλιος).

Στις 16 Οκτωβρίου 1912 η 2η Μεραρχία ελευθέρωσε ύστερα από 5 αιώνες περίπου δουλείας  τη Βέροια.  Μετά τη νίκη στο Σαραντάπορο
και τη θριαμβευτική είσοδό του στην Κοζάνη, στις 14 Οκτωβρίου του 1912 ο ελληνικός στρατός ξεκίνησε με στόχο να καταλάβει τη Βέροια και την περιοχή της και στη συνέχεια να μπει νωρίτερα από τους Βούλγαρους  στη  Θεσσαλονίκη ,  μια και στόχος της Βουλγαρίας  ήταν πάντα η Θεσσαλονίκη.
Ο διάδοχος αρχιστράτηγος Κωνσταντίνος ήταν αποφασισμένος να προχωρήσει με το στρατό του βόρεια προς το Μοναστήρι, το οποίο έπρεπε κατά την άποψή του να καταλάβει για λόγους στρατηγικής. Την ίδια ώρα, οι Βούλγαροι συνέχιζαν την προέλασή τους προς τη Θεσσαλονίκη δείχνοντας πόσο τους ενδιέφερε η κατάκτησή της.
Ο  Ελευθέριος  Βενιζέλος, βλέποντας πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την πιο σημαντική πόλη της Μακεδονίας, διέταξε τον Κωνσταντίνο να αλλάξει πορεία και να προλάβει τους Βούλγαρους. Ο ελληνικός στρατός έπρεπε να μπει πρώτος στη Θεσσαλονίκη. Τελικά επικράτησε η άποψη του Βενιζέλου.
Στις 9 το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου το Γενικό Στρατηγείο (που βρισκόταν ήδη στον Πολύμυλο) καθόρισε την πορεία των μεραρχιών  για την επόμενη μέρα, δηλαδή για την Τρίτη 16 Οκτωβρίου ως εξής:
Η 1η Μεραρχία θα προχωρούσε από τη Σφηκιά και το Πολυδένδρι στα περάσματα του Αλιάκμονα.
Η 2η  Μεραρχία θα προχωρούσε προς τη Βέροια, ακολουθώντας τον αμαξόδρομο  Κοζάνης-Βέροιας και σε κοντινή απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων θα ακολουθούσε η 3η  Μεραρχία.
Η 4η Μεραρχία θα κατέβαινε στη Βέροια από τα δυτικά (Βρωμοπήγαδο),  ενώ η 5η Μεραρχία θα κινούνταν προς την Πτολεμαΐδα για να προφυλάγει τα νώτα της στρατιάς.
Η 6η Μεραρχία θα κατευθυνόταν προς την Κουμαριά  και η    7η προς την Κατερίνη.
Η  γνωστοποίηση της καθόδου των ελληνικών δυνάμεων προς τη Βέροια ανησύχησε τους Τούρκους προύχοντες οι οποίοι φοβήθηκαν για τις ζωές και τις περιουσίες τους. Γι΄ αυτό πολλοί μάζεψαν γρήγορα γρήγορα όσα πράγματα μπορούσαν και ετοιμάστηκαν να φύγουν από την πόλη με το τρένο.
Τους κράτησε όμως ο μητροπολίτης Βέροιας Καλλίνικος, που τους εγγυήθηκε την ασφάλεια της ζωής τους. Συνετά σκεπτόμενος, ο μητροπολίτης κάλεσε σε κοινή σύσκεψη τους Έλληνες προεστούς της πόλης και τον Τούρκο δήμαρχο Χαλήλ Αλή Μπέη. Στη σύσκεψη εκείνη αποφάσισαν από κοινού η μια εθνότητα να βοηθήσει την άλλη σε θέματα που σχετίζονταν με την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων και ακόμα οι δύο στρατοί να μην επιδοθούν σε καταστροφές και λεηλασίες. Για το σκοπό αυτό συστήθηκε μια μεικτή πολιτοφυλακή από τους Τούρκους και τους Έλληνες προύχοντες, η οποία λειτούργησε προστατευτικά για την πόλη και τους κατοίκους της προτού ακόμα μπει στην πόλη ο ελληνικός στρατός με αποτέλεσμα να επέλθει ένας συμβιβασμός για αμοιβαία προστασία .Έτσι η Βέροια έμεινε ανέγγιχτη. Άλλος λόγος που δεν έπαθε ζημιές η Βέροια ήταν ο λίγος χρόνος που μεσολάβησε ανάμεσα στην είσοδο του Ελληνικού στρατού και την έξοδο του Τουρκικού.
Στο μεταξύ ο ελληνικός στρατός ακολουθώντας την νικηφόρα του πορεία έφθασε στα πρόθυρα της Βέροιας με τη 2η Μεραρχία στις 16 Οκτωβρίου του 1912 και αφού διέλυσε μικρή τουρκική δύναμη στα στενά του Τριποτάμου και στο Ξηρολίβαδο με την 4η Μεραρχία εισήλθε με το προπορευόμενο έφιππο απόσπασμα υπό τον ίλαρχο Πέτρο Μάνο και το επόμενο τμήμα πεζικού υπό το λοχαγό Αντώνιο Βίγγο στην πόλη και την απελευθέρωσε από τη μακραίωνη τούρκικη δουλεία.
Παράλληλα με την είσοδο του ελληνικού στρατού στη Βέροια οι τουρκικές αρχές ύψωσαν λευκή σημαία σε ένδειξη υποταγής και αποχώρησε ο τούρκικος στρατός. Το γεγονός εκείνο της άμεσης μεταβίβασης της εξουσίας στους Έλληνες καθώς και η προηγούμενη συνεννόηση των δύο κοινοτήτων για ειρήνευση και συνεργασία συνέτειναν αποφασιστικά ώστε στη Βέροια να μη δημιουργηθούν προβλήματα και έκτακτες οδυνηρές καταστάσεις και η πόλη να μην υποστεί λεηλασίες , αρπαγές, βεβηλώσεις και καταστροφές. Ο απερχόμενος όμως τουρκικός στρατός ( ?ως αντίδραση οργής και εγωισμού-) στην υποχώρησή του κατέστρεψε γέφυρες όπως τις βασικές των ποταμών Λουδία και Αξιού. H ελληνική όμως αντίδραση υπήρξε άμεση, συγκροτήθηκε επιτροπή Βεροιωτών που μάζεψε όσα άδεια βαρέλια υπήρχαν στη Βέροια και ξυλεία και έτσι επισκευάστηκαν πρόχειρα οι κατεστραμμένες γέφυρες.
Ο ελληνικός πληθυσμός της Βέροιας υποδέχτηκε με δάκρυα χαράς τον ελληνικό στρατό ανεμίζοντας στα σπίτια, στα καταστήματα και στα δημόσια κτίρια τις ελληνικές σημαίες που για αιώνες ήταν διπλωμένες στα σεντούκια και όπως γράφει ο Σπύρος Μελάς ,
«από τα μπαλκόνια οι Ελληνίδες δακρυσμένες, μας έραιναν με λουλούδια , με κουφέτα, με ρύζι σα γαμπρούς. Οι άνδρες μαζεμένοι εδώ και εκεί σκίζανε τα φέσια τους, τα ποδοπατούσανε και ζητωκραύγαζαν».
Στο άγγελμα της χαρμόσυνης είδησης ο μητροπολίτης Καλλίνικος και σύσσωμος ο λαός της Βέροιας με τους Έλληνες πρόκριτους και τους Τούρκους Μπέηδες (που παρέμειναν μαζί με τους ομοεθνείς τους στην πόλη) συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ωρολογίου και υποδέχτηκαν τον ελληνικό στρατό που μπήκε πλέον στην πόλη. Εκεί εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές χαράς, ενθουσιασμού και ευγνωμοσύνης. Στρατιώτες και πολίτες αγκαλιασμένοι ζητωκραύγαζαν.
Μετά, μια απέραντη λαοθάλασσα ξεχύθηκε στους δρόμους της Βέροιας και κατευθυνόταν προς τα κεντρικά σημεία: προς τη Μητρόπολη, προς την πλατεία της Εληάς και προς τον Άγιο Αντώνιο.
Ο λαός πανηγύριζε και τραγουδούσε:
Παν? τα Σέρβια, παν? τα Βέργια,
Σέρρα, Δράμα και Καβάλα θα τα πάρουμε κι αυτά.
Παν? τα Σέρβια, παν? τα Βέργια, παν? τα Γιαννιτσά
Και στην άλλη εκστρατεία θα πάμε στην Αγιά Σοφιά.
Όλοι οι Βεροιώτες, πλούσιοι και φτωχοί καλούσαν σε τραπέζια και γλέντια τον κουρασμένο στρατό. Μετά την κατάληψη της Βέροιας, ο ελληνικός στρατός αφού ξεκουράστηκε για λίγο ανεφοδιάστηκε και αναχώρησε για την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής (Νάουσα, Έδεσσα, Γιαννιτσά) με τελικό σκοπό την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Στην πόλη μείνανε ο βασιλιάς, ο διάδοχος και ανώτεροι αξιωματικοί. Το χαρμόσυνο γεγονός της απελευθέρωσης της πόλης ανήγγειλε στον Έλληνα Πρωθυπουργό Ε. Βενιζέλο με τηλεγράφημά του ο διάδοχος Κωνσταντίνος.
Αυτή την ημέρα την 16η Οκτωβρίου δεν πρέπει να την ξεχάσουμε ποτέ.
Ας είναι αιώνια η Μνήμη όλων των ηρώων που έπεσαν μαχόμενοι στα πεδία των μαχών και με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της ελευθερίας.

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Εκφοβισμού

Πραγματοποιήθηκε μόνο το πρώτο μέρος της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Εκφοβισμού, λόγω καιρικών συνθηκών. Οι μαθητές/τριες όλων των τάξεων από τις 8.10-9.40 παρακολούθησαν τις ταινίες ?Το λιβάδι με τις μαργαρίτες? και ?Η νέα μαθήτρια?. Στη συνέχεια εκφράστηκαν δημιουργικά κατασκευάζοντας αφίσες με θέμα το ρατσισμό. Από τις 10.10-11.30 οι μαθητές της Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄ τάξης παρακολούθησαν την ταινία ?Τα ολυμπιακά αθλήματα? στο χώρο του γυμναστηρίου, και στη συνέχεια κατασκεύασαν αφίσες. Οι μαθητές/τριες της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών: Κυριακής Πουρσαλίδου, Μακρυκώστα Ευθυμίου, Γκέκα Αθανασίου, Ζερδαλή Σωτηρίου και Μηχαηλίδου Σταυρούλας, πήγαν στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου του 2ου Γυμνασίου Βέροιας, όπου από τις 10:00-11:30 συμμετείχαν σε φιλικούς αγώνες μπάσκετ με τους μαθητές του γυμνασίου. Το υπόλοιπο μέρος, που περιλαμβάνει παιχνίδια και δραστηριότητες στην αυλή του σχολείου θα πραγματοποιηθεί μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

{AG}2014/HmSxolEkfov{/AG}