Οι άγιοι μας μέσα από τα συναξάρια

DSC03365Την Πέμπτη 26/5/2016, στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο: «Η τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής – Άγιοι Υμνογράφοι και Υμνωδοί της Εκκλησίας μας», στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε2 με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Σωτήρη Ζερδαλή, επισκεφθήκε το σχολείο μας ο Άρχων Μαΐστωρ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, Πρόεδρος του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ναούσης και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου της Ι.Μ. Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Ορδουλίδης Γεώργιος.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του σχολείου μας προς τον Σύλλογο Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας, με στόχο την ενημέρωση των παιδιών σχετικά με τους Αγίους Υμνογράφους και Υμνωδούς της Εκκλησίας μας.

Αρχικά, ο προσκεκλημένος μας έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της Ελληνικής Μουσικής από την Αρχαιότητα ως τα χρόνια του Βυζαντίου. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ακμή της Βυζαντινής Μουσικής  κατά τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τέλος παρουσίασε συνοπτικά μέσα από τα Συναξάρια της Εκκλησίας μας Αγίους Υμνογράφους και Υμνωδούς. Συγκεκριμένα έγινε αναφορά στον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, στον Άγιο Βασίλειο τον Μέγα, στον Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό, στον Άγιο Φώτιο τον Μέγα Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, στον Άγιο Ιωάννη τον Κουκουζέλη και στην Αγία Κασσιανή. Ακολούθησε διάλογος και απαντήθηκαν οι πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των μαθητών.

Η επιτυχία αυτής της επίσκεψης φάνηκε από το ενδιαφέρον που έδειξαν οι μαθητές κατά διάρκεια της παρουσίασης του θέματος.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς Σύλλογο Ιεροψαλτών της Μητροπόλεώς μας και τον Άρχοντα Μαΐστορα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Ορδουλίδη Γεώργιο για αυτήν την ιδιαίτερα σημαντική επίσκεψή του στο σχολείο μας.

Φιλοξενία μαθητών στις κατασκηνώσεις Αγίας Τριάδας Νάουσας

kataskinagiastriadasΣας γνωρίζουμε ότι στη Μαθητική Κατασκήνωση Αγίας Τριάδας Νάουσας από 11-07-2016 έως 24-07-2016 (Β΄ κατασκηνωτική περίοδος), θα φιλοξενηθούν συνολικά εξήντα (60) μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων περιοχής Δήμου Βέροιας.
Ενόψει της λειτουργίας της Μαθητικής Κατασκήνωσης της Αγίας Τριάδας Νάουσας, από 11-07-2016 έως 24-07-2017. Θα πρέπει να επιλεγούν βάσει κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων, εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον, ένας (1) μαθητής και μία (1) μαθήτρια από την Δ΄ τάξη και ένας (1) μαθητής και μία (1) μαθήτρια από την Ε΄ τάξη  καθώς και  ισάριθμοι αναπληρωματικοί

Όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν με τους των τάξεων μέχρι την Δευτέρα 30-5-2016, ώστε να καταρτίσουμε τον πίνακα .

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που η χωρητικότητα της κατασκήνωσης το επιτρέψει, θα κληθούν για φιλοξενία και αναπληρωματικοί κατασκηνωτές.

 

Εγγραφές μαθητών Α΄ τάξης σχολικού έτους 2016-17

ΘΕΜΑ: «Ανακοίνωση για τις εγγραφές μαθητών Α΄ τάξης 2016-17 που γεννήθηκαν από 1-1-2010 έως 31-12-2010.»

Οι εγγραφές των μαθητών Α΄ τάξης θα πραγματοποιηθούν  από 1 μέχρι 21 Ιουνίου 2016 τα δε απαιτούμενα  δικαιολογητικά είναι:

 1. Αίτηση ? Υπεύθυνη Δήλωση (θα δοθεί από το σχολείο)
 2. Πιστοποιητικό γέννησης (Δεν απαιτείται η προσκόμιση)
  1. Τα πιστοποιητικά γέννησης των μαθητών-τριών θα αναζητηθούν αυτεπάγγελτα από τη σχολική μονάδα και δεν θα προσκομισθούν από τους γονείς
  2. Οι αλλοδαποί μαθητές εγγράφονται προσκομίζοντας τα έγγραφα επίσημα μεταφρασμένα χωρίς δέσμευση ημερομηνίας έκδοσης σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης πιστοποιητικού ή εγγραφή μπορεί να γίνει με ληξιαρχική πράξη γέννησης
 3. Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή ή προσκόμιση άλλου στοιχείου στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια

Υπενθυμίζουμε ότι ισχύει η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών (Υ1/Γ.Π.161682/22-12-2008 έγγραφο της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπ. Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης), σύμφωνα με την οποία, «είναι υποχρεωτικά όλα εκείνα τα εμβόλια που είναι ενταγμένα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και για αυτό δίνονται δωρεάν στα πλαίσια προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο σε περιπτώσεις ιατρικής αντένδειξης, θα μπορούν οι γονείς να αρνηθούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους». Οι γονείς που για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες) δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, οφείλουν να προσκομίζουν βεβαίωση ιατρικής αντένδειξης από : α) Περιφερειακά Γενικά Νοσοκομεία, ή β) Δ/νσεις Υγιεινής της οικείας Νομαρχίας, ή γ) Ιατροκοινωνικά Κέντρα, ή δ) Ασφαλιστικούς φορείς, ή ε )ιδιώτες ιατρούς, σύμφωνα με τον κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας Ν.3418/28-11-2005(τ.Α’ ΦΕΚ 287).

«Λίστα υποχρεωτικών εμβολίων για εγγραφή σε σχολείο»

Kατάσταση υποχρεωτικών εμβολίων (σύμφωνα με την υπ. αρ. 3372/3492/16-6-2010/Δ/νση Υγείας & Πρόνοιας), με τα οποία θα πρέπει το παιδί  μέχρι τη συμπλήρωση του 6ου χρόνου της ζωής του να είναι εμβολιασμένο, για την εγγραφή του στο σχολείο

 

A/A ΕΙΔΟΣ ΕΜΒΟΛΙΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΟΣΕΩΝ
1 ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Β 3 ΔΟΣΕΙΣ
2 ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑΣ- ΤΕΤΑΝΟΥ- ΚΟΚΚΥΤΗ 5 ΔΟΣΕΙΣ
3 ΠΟΛΙΟΜΕΛΥΤΙΔΑΣ 4 ΔΟΣΕΙΣ
4 ΑΙΜΟΦΙΛΟΥ ΤΥΠΟΥ Β   * 4 ΔΟΣΕΙΣ
5 ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΟΚΟΚΚΟΥ  ** 3 ΔΟΣΕΙΣ
6 ΠΝΕΥΜΟΝΙΟΚΟΚΚΟΥ  *** 4 ΔΟΣΕΙΣ
7 ΙΛΑΡΑΣ – ΕΡΥΘΡΑΣ-  ΠΑΡΩΤΙΤΙΔΑΣ 2 ΔΟΣΕΙΣ
8 ΑΝΕΜΕΥΛΟΓΙΑΣ 2 ΔΟΣΕΙΣ
9 ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ Α 2 ΔΟΣΕΙΣ

 Σημείωση:

*    Το εμβόλιο του αιμόφιλου τύπου Β γίνεται ως την ηλικία ων 5 ετών

**   Το εμβόλιο του μινιγγιτιδόκοκκου εάν γίνει μετά το 1ο έτος γίνεται σε μία δόση

*** Το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου γίνεται ως την ηλικία ων 5 ετών

 1. Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) (θα σας δοθεί υπόδειγμα από τη σχολική μονάδα – κατάθεση ως τέλος Σεπτεμβρίου)   (ανάκτηση εδώ)

ως ιατρικό πιστοποιητικό παρακολούθησης της υγείας των μαθητών/τριών κατά τη διάρκεια φοίτησής τους στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καταρτίζεται και συμπληρώνεται από ιατρούς των οικείων Μονάδων Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά ιατρεία κτλ.) ή των Εξωτερικών Ιατρείων των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων ή των ιδιωτών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) ή τον αντίστοιχο ασφαλιστικό φορέα των γονέων και κηδεμόνων ή από ιδιώτες ιατρούς (χωρίς σύμβαση με ασφαλιστικά ταμεία). Οι ειδικότητες των ιατρών που έχουν τη δυνατότητα κατάρτισης και συμπλήρωσης και την ευθύνη υπογραφής του Α.Δ.Υ.Μ. είναι παιδίατροι ή γενικοί ιατροί ή, σε ειδικές περιπτώσεις, παθολόγοι. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, για λόγους προσβασιμότητας, ή όταν δεν υπάρχουν ιατροί των ανωτέρω ειδικοτήτων σε νησιωτικές ή ορεινές ή δυσπρόσιτες περιοχές όπου η πλησιέστερη Μονάδα Υγείας είναι σε μεγάλη απόσταση από τον τόπο διαμονής της οικογένειας του μαθητή, το Α.Δ.Υ.Μ. δύνανται να καταρτίζουν και να συμπληρώνουν άλλοι ιατροί.

 1. Αποδεικτικό στοιχείο της διεύθυνσης κατοικίας.  (Απόδειξη ΔΕΗ, ΟΤΕ, Μισθωτήριο Συμβόλαιο κλπ.)

Υπεύθυνη Δήλωση του γονέα για τον προσδιορισμό της διεύθυνσης κατοικίας του μαθητή γίνεται αποδεκτή μόνον σε περιπτώσεις αδυναμίας προσκόμισης κάποιου αποδεικτικού στοιχείου (όπως για παράδειγμα, σε περίπτωση πρόσφατης μετοίκησης), όπου δηλώνεται και η υποχρέωση προσκόμισης του απαιτούμενου αποδεικτικού.

 1. Βεβαίωση φοίτησης σε νηπιαγωγείο
  1. των μαθητών που φοίτησαν στο 8ο Νηπιαγωγείο Βέροιας θα μας δοθούν υπηρεσιακά από τη Διεύθυνση του Νηπιαγωγείου
  2. «Όπου δεν είναι δυνατή η προσκόμιση Βεβαίωσης παρακολούθησης νηπιαγωγείου, οι γονείς και κηδεμόνες των νηπίων υποβάλλουν σχετική αίτηση προς τον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης Π.Ε., στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι μη φοίτησης. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, αφού εξετάσει την εν λόγω αίτηση, εγκρίνει την εγγραφή του μαθητή».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο Γραφείο του Διευθυντή τις εργάσιμες ημέρες και ώρες

Λειτουργία ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Α΄Βαθμίδας

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας έχει αναγγείλει τη λειτουργία του ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής για το νέο σχολικό έτος 2015-16. Πιστεύουμε πως η λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου έρχεται να καλύψει ένα κενό  και να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους μαθητές. Το σχολείο θα λειτουργήσει στο ισόγειο της πρώην ΕΠΑΣ στο Εργοχώρι Βέροιας.

Τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια (Τ.Ε.Ε.) Ειδικής Αγωγής Α? Βαθμίδας περιλαμβάνουν πρόγραμμα για την ολοκλήρωση της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, καθώς και του Α? κύκλου σπουδών του άρθρου 2 του ν. 2640/1998 (ΦΕΚ 206 Α) για την παροχή εξειδικευμένης τεχνικής και επαγγελματικής γνώσης.

Σε αυτά εγγράφονται απόφοιτοι του δημοτικού σχολείου, της Α? ή Β? τάξης του γυμνασίου μετά από εισήγηση του ΚΕΔΔΥ. Η φοίτηση διαρκεί πέντε τουλάχιστον σχολικά έτη.

Περιλαμβάνουν τις τάξεις Α?, Β?, Γ?, Δ?, και Ε? και είναι ισότιμα προς τα αντίστοιχα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο σχολείο αυτό εκτός από το ημερήσιο πρόγραμμα διδασκαλίας εφαρμόζεται και πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και ειδικά προσαρμοσμένα αναλυτικά και διδακτικά προγράμματα.

Με την ολοκλήρωση της φοίτησης οι μαθητές έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική τους εκπαίδευση και είναι κάτοχοι Πτυχίου Α? Κύκλου σπουδών του ΤΕΕ, με επαγγελματικά δικαιώματα κατά τη διαδικασία του άρθρου 6 παρ. 3 του ν. 2009/1992 (ΦΕΚ 18 Α΄).

Μπορούν να επιλέξουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, στην ίδια ειδικότητα, στη Γ? ΕΠΑΛ ή στη Γ? τάξη των ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β? Βαθμίδας. Εάν αλλάξουν ειδικότητα μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στη Β΄ ΕΠΑΛ ή στην Α΄ Τάξη των ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής Β΄ Βαθμίδας (62346/Γ2/01-06-2011/ΥΠΔΒΜΘ).

Εδώ θα βρείτε το ενημερωτικό Φυλλάδιο για το ΤΕΕ: Ενημερωτικό Φυλλάδιο Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Α’ Βαθμίδας Βέροιας

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

Ενόψει της έναρξης εγγραφών των μαθητών στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νηπιαγωγείο και την Α΄ τάξη του Δημοτικού για το νέο σχολικό έτος 2016-2017, απαιτείται συμπληρωμένο το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή. 

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι  στη Μονάδα Υγείας Βέροιας στο Τμήμα Εμβολίων (για κάθε Παρασκευή του μήνα Ιουνίου). θα προγραμματιστούν ραντεβού για την  συμπλήρωση του Ατομικού Δελτίου Υγείας του Μαθητή μετά από παιδιατρική εξέταση και έλεγχο του Βιβλιαρίου Υγείας του Παιδιού για τα προβλεπόμενα εμβόλια,

Τα ραντεβού θα κλείνονται αποκλειστικά στη Μονάδα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία και με την προσκόμιση των παρακάτω:

 1. Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή (εις τριπλούν)
 2. Φύλλο Ιατρικής Εξέτασης
 3. Βιβλιάριο εμβολίων

Τηλέφωνο επικοινωνίας με το Τμήμα Εμβολίων : 2331071954

Ταχ. Διεύθυνση: Μοράβα 2

Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης- «11528 ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ

Σας ενημερώνουμε αναφορικά με τη λειτουργία της Γραμμής Ψυχολογικής Στήριξης «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ», που απευθύνεται σε νέους και νέες, καθώς και εκπαιδευτικούς και αφορά θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ υλοποιείται στο πλαίσιο του «Προγράμματος Καταπολέμησης των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου: Πρόληψη και Παρέμβαση», το οποίο αποτελεί συνέχιση και εξέλιξη του προγράμματος ?Ζούμε όπως κι εσύ?, που σχεδιάστηκε το 2011 και υλοποιήθηκε την περίοδο 2011-2013 από την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και απευθύνεται σε όποιο άτομο υφίσταται διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου ή/και σεξουαλικού προσανατολισμού σε όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινής ζωής, τις οικογένειές τους και σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Οι βασικές δράσεις του «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» είναι η ψυχολογική υποστήριξη, η παρέμβαση στην κρίση και η ασφαλής και έγκυρη παραπομπή. Ειδικότερα για την/τον εκπαιδευτικό η επικαιροποιημένη, επιστημονική και ασφαλής συμβουλευτική αναφορικά με αυτά τα θέματα, αλλά και η ψυχοκοινωνική στήριξη της ίδιας ή του ίδιου είναι μείζονος σημασίας. Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές και απαντούν αποκλειστικά εξειδικευμένες και εξειδικευμένοι ψυχολόγοι, και υπάρχει η δυνατότητα επικοινωνίας μέσω βιντεοκλήσης με εξειδικευμένη/ο ψυχολόγο με γνώσεις της ελληνικής νοηματικής για κωφές/ούς ή/και βαρύκοες/ους.

Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης «11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ» λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή εκτός των επίσημων αργιών, ώρες 13:00-21:00. Οι κλήσεις που πραγματοποιούνται από σταθερό τηλέφωνο ΟΤΕ έχουν χρέωση αστικής μονάδας. Οι χρεώσεις για κάθε άλλο πάροχο σταθερής και κινητής τηλεφωνίας διαφέρουν ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του παρόχου.

Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

pinakasprogrammatosΑπό τον Σεπτέμβριο, για το σχολικό έτος 2016- 2017, τα δημοτικά όλης της χώρας, Θα λειτουργήσουν με ενιαίο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα. ΦΕΚ 1324/11-5-2016 τ. Β΄

ΘΕΜΑ: Ωρολόγιο Πρόγραμμα Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου

Έχοντας υπόψη:

1. Την παράγραφο 11, περίπτωση ε, του άρθρου 4 του Ν. 1566/85, (ΦΕΚ 167,τ. Α΄), «Δομή και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες Διατάξεις», όπως αυτή τροποποιήθηκε με την παράγραφο 2, του άρθρου 7, του Ν. 2525/1997 (ΦΕΚ 188, τ.Α΄), «Ενιαίο Λύκειο, πρόσβαση των αποφοίτων του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και άλλες διατάξεις».
2. Την παράγραφο 2, περίπτωση γ του άρθρου 24, του Ν. 1566/85 (ΦΕΚ 167,τ.Α΄), «Δομή και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες Διατάξεις».
3. Την παράγραφο 5, του άρθρου 4 του Νόμου 2525/97 (ΦΕΚ 188, τ.Α΄), «Ενιαίο Λύκειο, πρόσβαση των αποφοίτων του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και άλλες διατάξεις».
4. Την παράγραφο 1, του άρθρου 10 του Π.Δ 201/1998, (ΦΕΚ 161, τ. Α΄), «Οργάνωση και λειτουργία των Δημοτικών Σχολείων».
5. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (ΦΕΚ 98 Α΄).
6. Τις διατάξεις του άρθρου 1 του Π.Δ. 70/2015 (ΦΕΚ 114/2015) περί Ανασύστασης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετονομασίας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
7. Τις διατάξεις του Π.Δ 73/2015 (ΦΕΚ116/2015) περί Διορισμού Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Υπουργών, Αναπληρωτών Υπουργών και Υφυπουργών.
8. Την με αριθμ. 9/17-3-2016 πράξη του Δ.Σ. του ΙΕΠ.
9. Το με αριθμ. 631/15-4-2016 Υ.Σ της Διεύθυνσης Σπουδών, Προγραμμάτων & Οργάνωσης Π.Ε

Το γεγονός ότι από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

Αποφασίζουμε

Καθορίζουμε Ενιαίο Τύπο Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας με λειτουργικότητα από 4/θέσια και άνω και αναμορφώνουμε το διδακτικό ωράριο και ωρολόγιο πρόγραμμά τους το οποίο θα εφαρμοστεί από το σχολικό έτος 2016-2017 ως εξής:

 

 1. Ωρολόγιο Πρόγραμμα

 

ΩΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ  
08.00 ? 08.10 10΄ Υποδοχή μαθητών
08.10 ? 09:40 90΄ 1η διδακτική περίοδος
09:40 ? 10:00 20΄ διάλειμμα
10:00 ? 11:30 90΄ 2η διδακτική περίοδος
11:30? 11:45 15΄ διάλειμμα
11:45 ? 12:25 40΄ 5η διδακτική ώρα
12:25 ? 12:35 10΄ διάλειμμα
12.35? 13:15 40΄ 6η διδακτική ώρα

(Λήξη υποχρεωτικού προγράμματος)

13:15? 13:20 05΄ Μετάβαση μαθητών Ολοήμερου στην αίθουσα σίτισης
13:20 -14:00 35΄ 1η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος

Σίτιση

14:00 ? 14:15 15΄ Διάλειμμα
14:15 ? 15:00 45΄ 2η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος

Μελέτη-Προετοιμασία

15:00 ? 15:15 15΄ διάλειμμα
15:15 ? 16:00 45΄ 3η ώρα Ολοήμερου Προγράμματος

Επιλογή διδακτικού αντικειμένου (ΤΠΕ, Αθλητισμός, Αγγλικά,
Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή, Πολιτιστικοί Όμιλοι
Δραστηριοτήτων)

(Λήξη ολοήμερου προγράμματος)

 

 1. Κατανομή του χρόνου ανά διδακτικό αντικείμενο στα 6/θεσια και άνω δημοτικά σχολεία
        ΤΑΞΕΙΣ    
Α/Α ΜΑΘΗΜΑΤΑ Α΄ Β΄ Γ΄ Δ΄ Ε΄ ΣΤ΄
1. ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ 2 2 1 1
2. ΓΛΩΣΣΑ 9 9 8 8 7 7
3. ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ 5 5 4 4 4 4
4. ΙΣΤΟΡΙΑ 2 2 2 2
5. ΜΕΛΕΤΗ του ΠΕΡΙΒΑΛ. 4 4 2 2
6. ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 2 2
7. ΦΥΣΙΚΑ 3 3
8. ΚΟΙΝ.&ΠΟΛ. ΑΓΩΓΗ 1 1
9. ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

-Εικαστικά

-Μουσική

-Θεατρική Αγωγή

(4)

2

1

1

(4)

2

1

1

(3)

1

1

1

(3)

1

1

1

(2)

1

1

(2)

1

1

10. ΦΥΣΙΚΗ ΑΓΩΓΗ 3 3 3 3 2 2
11. ΑΓΓΛΙΚΑ 1 1 3 3 3 3
12. EYEΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ 3 3 2 2
13. 2η ΞΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ 2 2
14. Τ.Π.Ε. 1 1 1 1 1 1
ΣΥΝΟΛΟ 30 30 30 30 30 30

3. Ολοήμερο πρόγραμμα

Α/Α ΩΡΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
13.15-13.20 5′ Χρόνος μετάβασης στην αίθουσα σίτισης
1η ώρα 13.20-14.00 40′ Σίτιση Σίτιση Σίτιση Σίτιση Σίτιση
14.00-14.15′ 15′ Διάλειμμα
2η ώρα 14.15-15.00 45′ Μελέτη-Προετοιμασία Μελέτη-Προετοιμασία Μελέτη-Προετοιμασία Μελέτη-Προετοιμασία Μελέτη-Προετοιμασία
15.00-15.15 15′ Διάλειμμα
3η ώρα 15.15-16.00 45′ Επιλογή διδακτικού αντικειμένου Επιλογή διδακτικού αντικειμένου Επιλογή διδακτικού αντικειμένου Επιλογή διδακτικού αντικειμένου Επιλογή διδακτικού αντικειμένου
 • Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα καθημερινά και για 1 διδακτική ώρα εντάσσεται το γνωστικό αντικείμενο της Μελέτης-Προετοιμασίας το οποίο ανατίθεται σε εκπαιδευτικούς του κλάδου ΠΕ 70.
 • Στο Ολοήμερο Πρόγραμμα καθημερινά και για 1 διδακτική ώρα εντάσσεται επιλεγόμενο διδακτικό αντικείμενο από τα αναφερόμενα: Τ.Π.Ε., Αγγλικά, Αθλητισμός, Εικαστικά, Μουσική, Θεατρική Αγωγή και Πολιτιστικοί Όμιλοι

Επίσκεψη στο Δίον ? Παρακολούθηση θεατρικής παράστασης

Την Παρασκευή, 13 -5 -2016,τα τμήματα της Γ΄, E΄και ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας συνοδεία εκπαιδευτικών του σχολείου μας,επισκέφθηκαν τον Αρχαιολογικό Χώρο του Δίου και παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση << ΟΡΝΙΘΕΣ>> ,στο αρχαίο θέατρο του Δίου. Μετά το τέλος της θεατρικής παράστασης ,τα παιδιά ξεναγήθηκαν στον εκεί αρχαιολογικό χώρο και είδαν από κοντά τα ευρήματα των ανασκαφών.

Εγγραφές μαθητών/τριών στην Α? τάξη Γυμνασίου και Α΄ τάξη Λυκείου των Εκκλησιαστικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2016-2017

Ενόψει έναρξης εγγραφών μαθητών/τριών στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας για το σχολικό έτος 2016-2017, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τους γονείς/κηδεμόνες τους για τη δυνατότητα και διαδικασία εγγραφής αποφοίτων μαθητών/τριών δημοτικών σχολείων και γυμνασίων στα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια αντίστοιχα.

Σκοπός της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης (ν. 3432/2006) είναι η ανάδειξη και κατάρτιση κληρικών και λαϊκών στελεχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα, υψηλού μορφωτικού επιπέδου και χριστιανικού ήθους-χωρίς τούτο να αποτελεί υποχρεωτικό επαγγελματικό προσανατολισμό για τους αποφοίτους της.

Τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και Λύκεια αποτελούν τμήμα της Γενικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, για αυτό και οι προαγωγικοί και απολυτήριοι τίτλοι σπουδών τους είναι ισότιμοι με τους αντίστοιχους των Γυμνασίων και των Γενικών Λυκείων. Συνεπώς, οι απόφοιτοι των Εκκλησιαστικών Λυκείων έχουν όμοια δυνατότητα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων.

Οι γονείς/κηδεμόνες που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε κάποιο από τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια ή Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια, οφείλουν να προσκομίσουν στους διευθυντές τους τα εξής:

 • Σχετική αίτηση,
 • Απολυτήριο τίτλο (δημοτικού ή γυμνασίου αντίστοιχα),
 • Σύντομο βιογραφικό σημείωμα,
 • Συστατική επιστολή του επιχώριου Μητροπολίτη.

 

Η επιλογή φοίτησης σε Εκκλησιαστικό Σχολείο δεν περιορίζεται από την περιοχή διαμονής του μαθητή/τριας ή των γονέων/κηδεμόνων του.

Επισημαίνεται ότι στους άρρενες μαθητές των Εκκλησιαστικών Σχολείων είναι δυνατή (εφόσον και οι ίδιοι το επιθυμούν και κατόπιν εγκρίσεως από την Εφορεία του Εκκλησιαστικού Σχολείου) η δωρεάν διαμονή και σίτιση τους στα οικοτροφεία των αντίστοιχων με τα Εκκλησιαστικά Σχολεία Περιφερειακών Εστιών Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, οι οποίες υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδας.

Παρακαλούνται οι Διευθυντές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους μαθητές/τριες της ΣΤ? τάξης Δημοτικού και Γυμνασίου-Λυκείου αντίστοιχα, και να αναρτήσουν το παρόν έγγραφο στον πίνακα ανακοινώσεων του σχολείου τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα Εκκλησιαστικά Σχολεία, των οποίων τα στοιχεία παρατίθενται στον επισυναπτόμενο με το παρόν πίνακα.

Τέλος, σημειώνεται ότι το προεκτεθέν καθεστώς εγγραφών ισχύει και για τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να μετεγγραφούν από τα Γυμνάσια ή Γενικά Λύκεια στα αντίστοιχα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια ή Γενικά Εκκλησιαστικά Λύκεια.

Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

ΙΕΡΕΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΠΟΖΟΣ

Εγκύκλιος και εκκλησιαστικά Δευτεροβάθμιας Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης :

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ 2016-2017

Μέσα από τη Βυζαντινή Υμνογραφία

DSC03261Την Παρασκευή 22/4/2016, στο πλαίσιο Προγράμματος της Ευέλικτης Ζώνης με τίτλο: «Η τέχνη της Βυζαντινής Μουσικής – Άγιοι Υμνογράφοι και Υμνωδοί της Εκκλησίας μας», στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε2 με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού κ. Σωτήρη Ζερδαλή, επισκεφθήκαν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Βέροιας και τον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου Βέροιας.

Στην πρώτη εκκλησία, εντρυφήσανε στην βυζαντινή υμνογραφία μέσα από τα εκκλησιαστικά βιβλία. Συγκεκριμένα, προσέγγισαν νοηματικά δύο ύμνους της Αγίας Κασσιανής, το Δοξαστικό των Αποστίχων που ψάλλεται την Μ. Τρίτη το βράδυ « Κύριε, η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή?» και την Α΄και Ε΄ωδή του Κανόνα του Μ. Σαββάτου «Κύματι θαλάσσης». Στη συνέχεια οι μαθητές παρουσίασαν ο καθένας χωριστά τα βασικά μέρη του ναού.

Στη δεύτερη εκκλησία, ο προϊστάμενος του ναού π. Σωσίπατρος Πιτούλιας μας παρουσίασε κάποιαDSC03297 δείγματα της Εκκλησιαστικής Τέχνης. Έδειξε τα άμφια του ιερέα και ένα δισκοπότηρο και μίλησε για τη χρησιμότητά τους και για το συμβολισμό τους. Έπειτα, αφού τον ευχαριστήσαμε, μας έδωσε μαζί με τις ευχές του για Καλό Πάσχα και μια εικόνα του Αγίου Αντωνίου του εν Βεροία.

 Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και με πολύ ενδιαφέρον άκουγαν τα όσα ειπώθηκαν, ενώ αναμφίβολα επιτεύχθηκαν οι διδακτικοί και οι παιδαγωγικοί στόχοι αυτής της επίσκεψης. Στην επίσκεψη αυτή συμμετείχαν και οι μαθητές του Ε1 με το δάσκαλό τους κ. Μελά Λαζόπουλο.

Θέλουμε να εκφράσουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον π. Σωσίπατρο Πιτούλια για τα όσα ενδιαφέροντα μάς είπε, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με το θέμα με το οποίο ασχολούμαστε φέτος στην Ευέλικτη Ζώνη.